Prihlásené práce

Young Lions 2018

1. Print

Priestor pre teba |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Talentovaným a šikovným ľuďom sa najlepšie tvorí tam, kde dostanú priestor a Slovensko je preto ideálnym miestom na to, aby zažiarili.
Sériou printov ukazujeme, že fakt, že u nás toho ešte veľa z tzv. západného sveta nemáme, nie je nevýhodou, ale práve naopak.
Slovensko je vďaka tomu krajinou otvorených možností, v ktorej sa môže absolvent školy v zahraničí dobre uplatniť.
Bludisko mladých |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Mozog je ako bludisko, veľa ciest je možné vyskúšať, ale existuje len jedna správna. Na slovnej aj vizuálnej hre poukazujeme na skutočnosť, že hľadanie seba samého je rovnako dôležité, ako zužitkovanie týchto skúseností doma.
Aby na Slovensku nezostalo... |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Každý človek s rozumom a know-how je pre svoju krajinu mimoriadne potrebný. Preto vyzývame ľudí s potenciálom, aby sa nevykašľali na Slovensko a prispeli k lepšiemu životu v krajine. Možno kontroverzné, možno nie. No určite je to real shit.
Job |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V zahraničí sa našim mladým mozgom otvoria obzory a my chceme, aby sa s novými poznatkami vrátili domov. Nebudeme im klamať, že to bude ľahké a lákať ich na gýčové obrázky domoviny. Radšej ich vyburcujeme k návratu a hrdému boju za modernejšie, kultúrnejšie a lepšie Slovensko.
Zoznam príspevkov
Potiahnime spolu republiku |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V printe apelujeme na morálne hodnoty, zodpovednosť a tímovú prácu. Kreatívna idea je postavená na slovanskej rozprávke Ťahal dedko repku, kde využívame prirovnanie ku členom spoločnosti, vo vizuále ich predstavuje dedko, babka a vnučka, za ktorou je neukončená línia a vyzýva, aby sa oslovený pridal ku práci a ťahal taktiež repku (republiku). Repa je slovenský znak, ktorý chceme &potiahnuť&. Sám dedko repu nevytiahne. Potrebuje pomoc a aj keď je niekto silnejší a niekto slabší, len spoločne sa im to podarí. Veď bez myšky repu nevytiahli. Takisto sme sa pohrali s headlinom a slovom REPUbliku. Celkovo sme sa snažili vizuál vytvoriť, čo najviac akčný a dynamický, a zároveň elegantný.
Slovenské hlavičky |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na Slovensku máme veľa kvalitných, šikovných a hodnotných hlavičiek, ktoré môžu ochutnať svet... No túto „kvalitku“ by si mala primárne vychutnať ich domovina. To je posolstvo, ktoré povieme cez klasickú produktovú reklamu, ktorá zobrazí ekonomickú hodnotu človeka a je pre ľudí už tradične lákavá.
Zoznam príspevkov
OdLIVE mozGO |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na fenomén odlivu mozgov sa snažíme pozerať pozitívne. Nevnímame ho ako problém, ale naopak ako príležitosť na pozitívnu zmenu. Zmenu, ktorou po návrate zo zahraničia dokážeme prispieť ku kvalitnejšiemu životu na Slovensku.
Zoznam príspevkov
Vyber si miesto |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Po celom svete žije až 300 000 Slovákov a každý rok odchádzajú ďalší. Ak tri štvrtiny neuvažujú o návrate, iba ťažko bude o budúcnosť našej krajiny dobre postarané. Preto je dôležité si svoje miesto vybrať zodpovedne.
Chýbam ti? |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V sérii printov Chýbam ti? sme sa rozhodli ísť emocionálnou cestou. Domov sa predsa nevraciame z racionálnych dôvodov - práve naopak - tie nás donútili zo Slovenska odísť. Domov sa vraciame preto, že niečo chýba našej duši. Mamino alebo babkino jedlo je jednou z najsilnejších spomienok na naše detstvo a domov. Preto by sme printy umiestnili v slovenčine v zahraničných časopisoch - britských, amerických, austrálskych. Print má nabádať zahraničných Slovákov k návšteve stránky PodDomov.sk, na ktorej získajú ďalšie informácie o tom, ako sa jednoduchšou cestou vrátiť domov a - predovšetkým - PREČO sa vrátiť domov. S návratom i dôvodmi im pomôže práve Tatra Banka.
Home network |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Najsilnejšiu sieť kontaktov má človek tam, kde sám vyrastal.
Využitím ikony Wi-fi symbolizujeme strácanie kontaktov s narastajúcou diaľkou od domova a poukazujeme na dôležitosť spoločného zlepšovania situácie na Slovensku.
Už si to počul |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Väčšina mladých a šikovných ľudí odišlo za vzdelaním či prácou do zahraničia. Jednou z mnohých príčin prečo sa neplánujú vrátiť späť na Slovensko, sú práve opakujúce sa názory priateľov či blízkych o tom, že na Slovensku je všetko zlé a nemá význam sa tu vrátiť. My si však myslíme, že je to už obohraná pesnička, ktorú treba zmeniť. Títo skúsení a rozhľadení ľudia tak majú možnosť zmeniť nie len túto pomyselnú pieseň, ale svojimi schopnosťami aj samotnú rodnú krajinu.
Scrabble |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pre oslovenie vysokoškolsky vzdelaných slovákov v zahraničí sme si vybrali nezameniteľnú vizualitu populárnej stolovej hry Scrabble. Vo vizuáli sme zobrazili prvky domácej krajiny, ktoré slovákom v zahraničí najviac chýbajú - domov a rodina. V slovách sme však slovenské písmená zamenili za symboly zahraničnej krajiny (napríklad dánske symboly ø a ō alebo francúzske písmená â a æ), aby sme ukázali cieľovej skupine, že v zahraničí jednoducho tieto pojmy nikdy plne nenahradia.
Zoznam príspevkov
Vráť sa, odkiaľ si prišiel |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: To nie je nadávka, ale úprimná prosba. Pretože ľudí s vedomosťami, hodnotami a skúsenosťami zo zahraničia tu potrebujeme ako soľ.
Zoznam príspevkov
Vrátiť sa neznamená nevykročiť vpred |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vrátiť sa domov po ukončení zahraničného štúdia neznamená urobiť krok späť. Aj Slovensko poskytuje priestor a zázemie mladým talentovaným ľuďom, ktorí tu môžu realizovať svoje sny a pomôcť tak svojej krajine napredovať.
Odstrániť súbor |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Myšlienkou vizuálu je paralela medzi nepotrebnými súbormi, ktoré radi odstraňujeme z nášho pracovného prostredia počítača. Avšak predtým ako nám je umožnené súbor definitívne zmazať, nás operačný systém upozorní, či naozaj chceme navždy súbor odstrániť. Okolnosti v živote mladých ľudí v zahraničí môžu práve tiež viesť k podobným radikálnym otázkam a my veríme, že práve toto je moment, kedy si uvedomia, že svoje korene nedokážu a nechcú odstrihnúť a radi by pomohli svojmu domovu rásť. Vďaka novonadobudnutej perspektíve a inšpirácií zo zahraničia dokážu realizovať projekty, ktoré budujú stále novšie príležitosti pre šikovných ľudí.
chýbaš |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dvojstránku v časopise využijeme na to, aby sme jasne ukázali aké to je, keď tí najlepší ľudia z oboru odchádzajú do zahraničia a nechajú nás v tom samých. Môžu si tak pozrieť, že ich tu naozaj potrebujeme. Kamaráti, chýbate.
Kam ťa srdce ťahá? |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Domovina bude vždy v jednej časti tvojho srdca.” Slovenské tradicíe sú veľmi dôležité pre Slovensko, a práve nimi sme sa rozhodli osloviť mladých šikovných ľudí, ktorí odišli pracovať do zahraničia. Ako aj v zahraničí, tak aj na Slovensku máme klenoty a príležitosti, ako využiť svoj talent a byť prosperujúcim pre krajinu.
Zoznam príspevkov
Vráť Sa (Návrat Mozgov) |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na našom dvojitom plagáte su vyobrazené dve situácie kedy rodina (poťažmo) celé Slovensko, volá domov zo zahraničného pobytu niekoho blízkeho. V prvom prípade vidím, ako volaná osoba správy od blízkych ignoruje a nakoniec s nimi dokonca zruší kontakt. Naopak v druhom prípade vidíme, že volaná osobama blízkym okamžite odpisuje na ich správy. Nevidíme čo píše, no môžeme úplne v kľude vyvodiť, že sa so skúsenosťami a zážitkami, ktoré v zahraničí nadobudol hodlá vrátiť naspäť za rodinou (na Slovensko).

Pravdepodobne každý z nás už niekedy zažil ten pocit, kedy niekomu napíšeme a zúfalo čakáme kým nám neodpíše. V takom prípade je vždy veľmi nepríjemné keď vidíme, že si ta daná osoba naše správy prečítala, ale ďalej sa im už nevenovala. Tak isto je to aj s mladými ľuďmi, ktorý odchádzajú za štúdiom alebo prácou do zahraničia. Často sa im tam zapáči natolko, že už sa nechú vrátiť. No to je chyba. Slovensko, akokoľvek sa môže zdať byť pozadu, presne týchto ľudí potrebuje. Potrebuje ich nadobudnuté vedomosti a know how, potrebuje ich moderné myslenie a potrebuje aby ho pomohli budovať a rozvíjať. Túto myšlienku sa snažíme naším plagátom mladým ľuďom vštiepiť a motivovať ich tým k tomu aby urobili správnu vec.
Zmiznúť je ľahšie ako zostať |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nemocnice bez lekárov, prednáškové miestnosti bez študentov. Štatistiky jednoducho nepustia. Trend odchodu mladých ľudí do zahraničia každým rokom rastie a začína sa prejavovať všade okolo nás.
I'll be back - Ja sa vrátim |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ikonická a silná postavaTerminátora je akýmsi impulzom a nabáda mladých ľudí k návratu na misiu domov na Slovensko. Cieľom je zabrániť odlivu mozgov z našej krajiny a tým prispieť k vytvoreniu podmienok pre progres, ktorý Slovensko tak potrebuje.
Pracuj na Slovensku |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ľuďom pracujúcim v zahraničí, aj tým, ktorí sa do zahraničia ešte len chystajú, ukazujeme, že byť úspešný sa dá aj na Slovensku. A tým, že pracuješ na Slovensku, tvoríš lepšie Slovensko.
Nech nad Tatrou sa blýska |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na pracovných pozíciách, univerzitách, stážach či športových kluboch v zahraničí získavajú Slováci cenné skúsenosti a know-how, ktorými sa môžu doma blysnúť. Printom odkazujeme na brainstorming nápadov, ktoré môžu Slovensko posunúť dopredu aj vďaka Tatra banke.
Zoznam príspevkov
Follow me Home |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Využívame preslávený Instagramový koncept fotografií #followme, na ktorej ťahá partnerka svojho partnera do sveta. V našich vizuáloch dostal nové, kreatívne spracovanie – nejde o partnerku, ale o známeho slovenského podnikateľa. Ten neťahá svojho parťáka do sveta, ale domov. Prostredníctvom úspešných Slovákov dávame mozgom v zahraničí jasný argument, že sa to dá aj u nás.
Chýbaš |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Napojíme sa na nedávny únik dát Facebooku - a na vtipné meme, ktoré vznikli v spojitosti s Zuckenbergom. Mark pre nás zohrá úlohu nášho vnútorného “ja”, ktoré najlepšie vie, čo chceme… Návrat domov.
Zoznam príspevkov
Ukáž sa na Slovensku |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vrátiť sa na Slovensko, to je príležitosť ukázať sa. V printe pracujeme s dvoma významami tohto slova. Ukázať sa doma, kde na vás čaká mama s napečenými koláčmi, a zároveň sa ukázať so svojimi cennými skúsenosťami, ktoré inšpirujú ostatných a spravia zo Slovenska lepšie miesto na život.
Zoznam príspevkov
Zajtrajšie noviny |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vieme, že šikovní Slováci žijúci v zahraničí sledujú dianie na Slovensku a zaujíma ich, ako sa našej krajine darí. Či stagnuje alebo napreduje. Chceme im povedať, že na to, aby Slovensko napredovalo, potrebuje práve ich. Fyzicky a aktívne prítomných doma. Falošné titulky novín v našom printe im majú povedať jednak to, že oni sú tí, ktorí môžu Slovensko posunúť vpred a pričiniť sa o viditeľné zmeny a jednak to, že je u nás pre nich veľké množstvo zaujímavých pracovných príležitostí. Stačí sa vrátiť zo zahraničia domov a zužitkovať nadobudnuté skúsenosti pre rast vlastnej krajiny v rôznych odvetviach. Napríklad školstvo, zdravotníctvo, či verejná doprava.
Zoznam príspevkov
HOME OFFICE |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Možnosť pracovať z domu sa v mnohých zamestnaniach ponúka ako benefit. Na mieste, kde sa cítiš príjemne, kde to poznáš a môžeš byť sám sebou, sa pracuje skrátka lepšie. Preto ak sa taká možnosť núka, treba ju využiť. Slovensko je krajinou plnou príležitostí, ktoré čakajú na to, aby sa ich niekto chopil.
Zoznam príspevkov
Čo vidíš na obrázku? |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Každé ľudské rozhodnutie je motivované emóciou. Tá je základom známeho atramentového psychologického testu (nami vlastnoručne vycraftovaného), pomocou ktorého sa snažíme apelovať na emócie vyvolané obrazom domoviny u mladých ľudí s potenciálom zmeniť ju k lepšiemu.
Your Homeland Needs You |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Cieľom kampane je poukázať na dôležitosť návratu mladých a perspektívnych ľudí v celospoločenskom meradle a vyzdvihnúť ich pridanú hodnotu.

“Ako človek so zahraničnými skúsenosťami máš čo ponúknuť, dokážeš zlepšiť chod krajiny inováciami v jednotlivých oboroch, novými myšlienkami, trendami zo zahraničia a uvedomuješ si, že život tvoria hodnoty, ktoré treba šíriť. Morálna zodpovednosť, je jedným zo základných pilierov stabilnej a kvalitnej spoločnosti. A tej si si pevne vedomý.

Preto ťa slovensko vyzýva na “pomoc”, tak ako Gotham Batmana, vždy keď ho potrebovali. Buď aj ty našim hrdinom.“


Vizuálna komunikácia printu spočíva v metafore, ktorý je cieľovke veľmi blízky a známy.
(zdroj - “Marvel made gains age 22 to 41 mostly” https://graphicpolicy.com/2015/07/08/demo-graphics-the-state-of-marvel-comics-2/ )

Batman je jediný superhrdina, bez nadprirodzených superschopností, ktorý má silné morálne zásady, vôlu v sebazdokonaľovaní a veľkú ochotu pomôcť ostatným. Komunikačný tón nemá pôsobiť infantilne, ale reprezentovať vyššie uvedenú myšlienku a životný štýl (zbieraj skúsenosti / znalosti a zúžitkuj ich). Snažíme sa poukázať na túto ideu a povzbudiť mladých, že aj oni dokážu robiť veľké veci, ktoré majú zmysel a charakter. A pritom stačí tak málo.

Kampaň vychádza v sérií printov, ktoré sú územovo-orientované v závislosti od našej cieľovej skupiny, ktorú chceme konkrétnejšie osloviť.
#idemdomov (USA version) |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V USA žije najviac našich krajanov a to 560-tisíc. USA je najpokročilejšia krajina z hľadiska technológie a infraštruktúry. Mladí ľudia ktori nadobudli v zahraničí vzdelanie a skúsenosti sa nemusia báť príst domov a pokračovať v úspešnom rozvoji. #idemdomov povzbdudzuje všetkých vyskúšať Slovensko!
Zoznam príspevkov
#idemdomov (UK version) |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Podľa aktuálnych údajov žije v Anglicku 90-tisíc Slovákov, co tvori tretiu najvacsiu skupinu slovenskych imigrantov v zahranici. Print odkazuje na slavnu Abbey Road preslavenu skupinou Beatles. Aj motivovani mladi kreativci mozu dokazat vela - nebat sa vyskusat doma nove veci. #idemdomov povzbdudzuje všetkých vyskúšať Slovensko!
Zoznam príspevkov
PRÁCA DOMA JE BEZKONKURENČNE NAJLEPŠIA |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Čo má motivovať mladých šikovných a múdrych ľudí, aby sa vrátili späť na Slovensko? So svojím zahraničným vzdelaním a skúsenosťami, ktoré vonku získali, budú mať vždy navrch oproti svojim rovesníkom na Slovensku. Vo svete sa môžu ľahko stratiť v dave rovnako ambicióznych a vzdelaných uchádzačov o prácu. No doma budú „veľké ryby v malom rybníku“. Preto sme sa im rozhodli ukázať najpádnejší argument pre ich návrat domov - malá konkurencia na slovenskom trhu práce. Zvolili sme sériu vizuálov, aby sme čo najpresnejšie zasiahli cieľovku. Podľa štatistík patrí lekárska, technická a fakulta politických vied k fakultám s najvyšším odlivom mozgov. Naše ilustrácie znázorňujú absolventov spomínaných odborov. Printy majú okrem informačnej funkcie, aj mini gamifikačnú. :)
Zázrak |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ak nám bude ostávať stále viac a viac vyštudovaných ľudí v zahraničí, môže sa stať, že časom budú slovenskí pacienti odkázaní už len na zázrak. Najviac študentov, ktorí odchádzajú študovať za hranice sú totiž práve budúci lekári. Print preto zámerne pracuje s témou medicíny a názorne ukazuje študentom, ako veľmi vie ich návrat pomôcť nášmu zdravotníctvu. Vizuál by sa však dal variovať aj v závislosti od odvetvia.
Zoznam príspevkov
Doplň, čo tu chýba |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ak existuje niečo, čo dokáže presvedčiť „odliaty mozog“ k návratu späť domov, je to vízia sľubnej budúcnosti. Kvôli nej totiž pôvodne zo Slovenska odišiel.
Medzi slovami úspech a Slovensko však existujú slabé alebo žiadne väzby.

Príbehy Slovákov, ktorí sa po dlhšom pobyte v zahraničí vrátili späť a využili svoje schopnosti v prospech seba aj celej spoločnosti, pôjdu našim mladým emigrantom príkladom. V druhej časti vizuálu visí veľká pútavá prázdnota ako výzva, ktorá im bude vŕtať v hlave: „Čo také by som mohol priniesť na Slovensko?“
TVOJ PRIESTOR |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Tie najväčšie slovenské mozgy v zahraničí majú vysoké ambície a chcú svoj potenciál využiť naplno. Čo ak by sme ich vyzvali využiť svoj potenciál práve na Slovensku - v krajine, v ktorej majú svoje korene, rodinu a priateľov. To sú totiž tie najsilnejšie dôvody, kvôli ktorým sú ochotní sa vrátiť [1]. Na druhej strane vnímajú ako najväčšie negatívum to, že na Slovensku „nič nie je“. Tento fakt sa snažíme otočiť a vizuálne komunikovať obrovský priestor na zlepšenia. Printom ich chceme motivovať k tomu, aby mysleli nielen na seba, ale aj na budúce generácie.

[1] Prečo Slováci utekajú za hranice a len málo z nich sa chce vrátiť https://www.etrend.sk/podnikanie/slovakov-odradza-od-navratu-zo-zahranicia-korupcia-domov-chce-len-kazdy-stvrty.html
Zoznam príspevkov
Svetový formát |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Väčšina talentovaných Slovákov pracujúcich v zahraničí využíva pri výkone svojej profesie počítač. V sérii printových vizuálov sme preto využili všeobecne známe formátové prípony pochádzajúce z ich pracovného sveta. Prostredníctvom printov komunikujeme potrebu schopností svetovej úrovne na Slovensku.
Mame aj Slovensku chýbaš |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rodičia mnohých talentovaných Slovákov pôsobiacich v zahraničí vidia svoje ratolesti častejšie cez Skype, ako naživo.
Títo ľudia však nechýbajú len svojim rodinám, ale aj celej krajine. Aby sme odkomunikovali ich čoraz slabšie spojenie so Slovenskom, vytvorili sme print, v ktorom novou fotografiou v rodinnom archíve talentovaného Slováka sa stal nekvalitný screenshot z videochatu.
Vďaka tebe. |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Idea využíva bežnú digitálnu komunikáciu ako call to action platformu na predstavenie komunikačného cieľu. Zvýraznenie hodnôt človeka cez konverzácie v email komunikácii vychádza z insightu situácie, ktorú najčastejšie prežíva mladý človek, ktorý končí štúdium v zahraničí - akou cestou sa kariérne poberie a kde si nájde zamestnanie, aby mohol zostať v krajine. V tejto situácii sa ozýva aj Slovensko cez prvky prepojenia súčasného života mladého človeka pričom nezabúda na jeho pôvod (rodný domov). Cieľom je získať pozornosť cieľovej skupiny cez pohľad, ktorý im je dennodenne známy a vedia sa s ním ztotožniť.
Pozitívnym motivátorom vrátiť sa späť nie je len Slovensko vyjadrujúce potrebu a záujem ale rovanko aj opätovné spojenie s rodinou, ktoré je koniec koncov prvoradé. Appelovanie na spolupatričnosť ako ľudskú hodnotu má vyvolať túžbu vrátiť sa domov a vrátiť Slovensku seba, aby prišla zmena.

Dopraj Slovensku rozvoj cez vrátenie získaných skúseností.
Vďaka tebe sa Slovensko posunie vpred.
Zoznam príspevkov
Suveníry |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pestrosť skúseností, zážitkov a poznatkov získaných v zahraničí je obohacujúca nie len pre tých, ktorí odcestovali, alebo sa vrátili, ale aj pre tých, čo ostali doma. Tí, čo sa vracajú, so sebou vždy niečo prinesú - a to mení a rozvíja ich, ale aj ich najbližších a postupne aj širšie okolie. Tak sa skúsenosť zdieľa a obohacuje nás všetkých. Doniesť niečo domov najbližším sa patrí - a obdarovávanie robí radosť obom stranám.
Skilled people define country |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Svet je nám dnes vo veľkej miere otvorený a prítomnosť hranice si uvedomíme skôr pri pohľade na mapu, ako pri jej reálnom prekročení. Uvedomujeme si však dostatočne to, že skúsenosti zo štúdia v zahraničí z nás môžu urobiť expertov na domácom trhu a môžeme tak prispieť k silnejšiemu Slovensku?
Aj oni sa vrátili. |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Odliv šikovných Slovákov sa začal už v 17. storočí. Vtedy boli ale možnosti uživiť rodinu a realizovať svoje plány na našom území výrazne obmedzené. Na to, že dnes je situácia podstatne iná sme upozornili “oldschoolovým” long formovým printom.
Zoznam príspevkov
Premrhané talenty |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Roky vzdelania často končia v koši len preto, že si ľudia v zahraničí nevedia nájsť prácu vo svojej vyštudovanej profesii. Veľakrát však napriek tomu zostávajú mimo domova. Séria vizuálov vyzýva k tomu, aby vzdelanie nezahodli len tak a uplatnili ho spolu so skúsenosťami zo zahraničia doma, kde budú ich vedomosti určite ocenené.
Zoznam príspevkov
Slovenský MEGAMOZOG |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hovorí sa, že koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Nielen znalosť cudzích jazykov však robí človeka človekom. Túžba po vzdelaní a schopnosť neustále sa učiť nové veci nás odlišuje od zvierat. A práve vedomosti získané vzdelávaním sú pravým ľudským bohatstvom. V dnešnej dobe množstvo mladých objavuje možnosti svojho napredovania a ďalšieho uplatnenia čoraz viac mimo SR. Štatistiky hovoria jasne - v zahraničí žije až 300 000 Slovákov. Vráťme tieto mozgy tam kde patria, domov.
Slováci, vracajme sa domov a svoje skúsenosti a nové poznatky zo zahraničia aplikujme vo svojej rodnej vlasti. Zaslúži si to. Veď nás vychovala, poskytla nám útočisko pri naberaní a získavaní našich prvých životných informácií.
Obohaťme Slovensko a prinesme vzdelanie a nadobudnuté know-how zo zahraničia na domácu pôdu. Je to voľba, ktorá pomôže spraviť náš život krajším. Život na Slovensku, život doma.
Chýbaš |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Symbolom problémov na Slovensku je v našom printe nedostavaná diaľnica, ktorej výstavba trvá už takmer 50 rokov. Slovensko bez vzdelaných ľudí so skúsenosťami a nadhľadom nedokáže efektívne riešiť problémy a napredovať.
Využi svoje vzdelanie lepšie |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V sérii troch jednoduchých printov poukazujeme na to, že Slováci s vysokoškolským vzdelaním často odchádzajú do zahraničia robiť nekvalifikovanú prácu. Ich hlavnou motiváciou pritom býva vidina lepšieho zárobku. Kontrastne preto zobrazujeme, akú prácu by s ich vzdelaním mohli robiť na Slovensku v porovnaní s fungovaním ako lacná pracovná sila v zahraničí.
Vezmi ma... Domov |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Skutočný domov je vždy iba jeden a pre mnohých je to srdcová záležitosť. Slovensko sa napr. kvalitou vzdelania či množstvom pracovných príležitostí nedá porovnávať s krajinami západnej Európy. Je však unikátne práve tým, že je domovom ľudí, ktorí z neho odišli. S rodnou krajinou ich spájajú emócie, a práve na ne sa v návrhu sústredíme. V tomto koncepte reklamy pre printové magazíny kreatívne nabádame ľudí žijúcich v zahraničí aby zvážili návrat na Slovensko. Celkovo sme to vzali „out of print“ a vytvorili sme funkčnú formu, ktorá zaujme.
Úspešní bez domova |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Je veľa šikovných Slovákov, ktorí študujú alebo pracujú v iných krajinách. V zahraničí našli úspech, nové znalosti či skúsenosti. Ale vždy im bude chýbať ich domov - miesto, kde sa narodili, vyrastali a kde majú svoju rodinu či priateľov. Preto sme sa rozhodli poukázať na túto skutočnosť metaforou, ktorá zobrazuje úspešných Slovákov v zahraničí bez strechy nad hlavou = ako ľudí bez domova. A motivovať ich tak k návratu posolstvom, že život v zahraničí nikdy nenahradí domov. Najmä, keď im Slovensko taktiež ponúka množstvo príležitostí a šancu robiť veľké veci aj vo svojej rodnej krajine.
Dôvod prečo |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Každoročný odchod tisícov nádejných mozgov do zahraničia oberá Slovensko o možnosť posunúť sa vpred. Ich presvedčenie, že získané vzdelanie a skúsenosti zo sveta je možné kvalitne využiť aj doma, dáva aj ostatným skeptikom dôvod uvažovať o návrate. Nestačí byť odvážny len na sociálnych sieťach, svoju odvahu treba ukázať aj naozaj a byť tak príkladom pre súčasné aj budúce generácie (minimálne je to skvelý prvý krok).
Zoznam príspevkov
Lastovičky |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Lastovičkami, ako symbolom návratu, chceme zahraničných Slovákov motivovať k návratu domov.
Najlepší |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Iba naozaj šikovní Slováci sa dokážu presadiť v zahraničí. A len tí najlepší zostanú doma a urobia niečo pre svoju krajinu

Priamočiara a jasná správa, na ktorú nám stačilo jemne pozmeniť dlhoročný claim Tatra banky.
Spojenie zostáva |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vďaka grantu na štúdium v zahraničí si vytvárame nové spojenia, ktoré nám zostávajú aj po návrate na Slovensko. S medzinárodným know-how, skúsenosťami sa môže mladý človek uplatniť aj tam, kde má najsilnejšie zázemie a podporu - doma - a pritom nestratiť nič z toho, čo získal inde.
Štichy |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Myslíme si, že mladí ľudia v zahraniční si častokrát neuvedomujú dopad, ktorý reálne môže ich rozhodnutie zostať v zahraničí mať na ich rodnú krajinu. Slovná hračka a jednoduchý vizuál majú upútať a poukázať na spomínaný dopad a donútiť mladých ľudí sa nad problematikou zamyslieť. Myslíme, že daný nápad má potenciál ďalšieho rozpracovania - či už podobným spôsobom vizualizácie ďalších slovenských motívov (ako napr. SK znak, pamiatky, atď), alebo práce s rôznymi formátmi, nosičmi, atď. - tým je možné nápad rozpracovať do seriálu viacerých vizuálov s rovnakým odkazom.
Zoznam príspevkov
Potrebuje ťa |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Je ťažké nájsť racionálny dôvod, prečo by sa šikovný a správne hodnotovo orientovaný mladý Slovák mal vrátiť domov meniť našu krajinu k lepšiemu. Za hranicami je vždy viac možností, modernosti a vyspelosti. Slovensko nemá profesionálom príliš čo ponúknuť. Iba ak pohľad na zúfalý stav našich inštitúcií či prírody. Práve on jediný môže pohnúť slovenským srdcom a prebudiť potrebu vrátiť sa. Svojím odchodom zo Slovenska sa človek pomyselne oddelil a naše “Potre-buje ťa” ho chce opäť pozvať k spojeniu.
Cestovanie v čase |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Mladí, šikovní ľudia dnes opúšťajú našu krajinu kvôli lepším podmienkam štúdia či práce v zahraničí. Čo je ale skutočnou motiváciou, ktorá by ich dokázala udržať doma, alebo sa domov vrátiť? Lepšie podmienky na štúdium a prácu na Slovensku nájdu len ťažko, rovnako to platí o životnej úrovni či výške mzdy. Stále však existujú dôvody, ktoré ľudí motivujú vrátiť sa späť na Slovensko, alebo z krajiny ani neodchádzať. Asi každého z nás napadne rodina, jazyk, národné cítenie. Prečo však nezmeniť naše aktuálne nevýhody na výhody, z ktorých môžu šikovní ľudia ťažiť? Naše riešenie mení stereotyp “Zaostalého Slovenska” na príležitosť ako sem priniesť nové veci a ešte na nich zarobiť. Vidíme to tak, že mladí majú 3 možnosti. Buď budú vymýšľať niečo svetové doma na Slovensku, naučia sa cestovať v čase alebo sa jednoducho pôjdu inšpirovať von a vrátia sa s nápadom za milión.
Hned prídem |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Využili sme známy symbol tabuľky “Hneď prídem/Prídem čoskoro”, ktorý symbolizuje, že človek študujúci mimo Slovenska išiel len na skok do zahraničia a aj sa vráti. Pretože vie, že je tu s jeho vzdelaním potrebný.
Hviezdoslav - Významný maďarský básnik |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Množstvo slovenských dejateľov študovalo v zahraničí, no vrátili sa späť na Slovensko. Aj vďaka tomu sa zapísali do histórie.
Zoznam príspevkov
Nezabudni sa vrátiť domov |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Do vizuálu sme zapracovali mená známych osobností, o ktorých vieme, že majú slovenské korene. Ak by rodičia týchto ľudí neodišli žiť do zahraničia, možno by Google zobrazil pri ich menách, že to boli Slováci.

2. PR

Leaders of The New School |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na to, aby sme rozumeli reči generácie Z, musíme hovoriť ich jazykom. Inými slovami – komunikovať online. Naša cieľová skupina, ktorou sú stredoškoláci vo veku 16 - 18 rokov, trávi podľa prieskumov na internete až 8 hodín denne, čiže až tretinu dňa.

Taktiež sme vychádzali z faktu, že stredoškoláci nemajú vlastný príjem a preto sme prenikli do ich sociálnych kruhov. Ide najmä o Facebook, Instagram a Snapchat, ktoré patria medzi tie najpopulárnejšie aplikácie.

Preformulovali sme u mladých obľúbené výrazy „Vysoká škola života“ alebo „Pracujem v sám sebe pánom“ tak, aby odkazovali priamo na projekt „Môj príbeh, tvoj príbeh“. Motivačné citáty sú dnes fenoménom aj z pohľadu našich stredoškolákov. Preto sme im našili tento koncept. Priamo na Facebook v podobe vytvorenia nových fan pages, groups, postov a aktivít, ktoré oslovia čo najširšie publikum. Celú kreatívu sme zároveň podporili bumper ads na YouTube či natívnymi článkami v spolupráci so známymi lifestyle médiami. Cieľ dosiahnutý.
Zoznam príspevkov
Idem si svoje |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na príklade úspešných Slovákov – ambasádorov O2 Roadshow – a neprirodzenej zmene ich zamerania, bude kampaň demonštrovať, aké následky môže mať vplyv okolia na smerovanie mladých. Videá s podtitulom „Kým by som bol, keby som nešiel svojou cestou“ ukážu, že v inej profesii ambasádori vôbec nevynikajú a úspech dosiahli najmä preto, že sa nenechali odradiť od svojho cieľa.
O2spravedlnenka |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: O2 Roadshow je event, na ktorom známe osobnosti pútavým spôsobom dávajú žiakom rady do života. Napriek tomu, že akcia má hodnotný obsah a atraktívnu formu, nemusí to byť pre žiakov dostatočný dôvod sa o ňu zaujímať. Roadshow je totiž stále svojím spôsobom výchovný event, kde mladým niekto dáva rady do života. Tentokrát to však nie je rodič, ale celebrita. Dôvod, pre ktorý by žiadny žiak neodmietol O2 Roadshow však predsa len existuje. No je trochu iný, ako by sme možno očakávali – poskytuje žiakom možnosť uliať sa z vyučovania. O2 preto začne žiakov ospravedlňovať z vyučovacích hodín! Ak totiž Roadshow príde na ich školu, naozaj sa žiaci vyhnú klasickým hodinám. Čas, ktorý by inak venovali matike či dejepisu, venujú počúvaniu užitočných skúseností zo života.
Zoznam príspevkov
Vysoká škola internetu |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Internet je plný ľudí, ktorých jediné vzdelanie je vysoká škola života. A práve títo ľudia často zdieľajú či publikujú neoverené informácie, konšpiračné teórie a prejavy nenávisti. Aby sme mladým pomohli ísť správnou cestou, rozhodli sme sa vytvoriť kampaň, ktorá bude primárne edukovať o tom, ako rozoznať skutočnú pravdu od tej alternatívnej.
Prečo sme sa ale spomedzi viacerých nápadov rozhodli ísť týmto smerom? O2 je poskytovateľ dátových paušálov a preto je téma blízka predmetu ich podnikania. Kampaňou chceme budovať povedomie, že O2 záleží na tom, aby bol internet bezpečným miestom.
Takisto predpokladáme, že navrhnutá stratégia prinesie výsledky aj z hľadiska vyplnenia prihlášok na road trip. Riadime sa modelom See-Think-Do-Care a kladieme dôraz na prvú, awarenesovú časť. Ak sa dostaneme do povedomia cieľovej skupiny, pravdepodobnosť finálnej konverzie je väčšia, obzvlášť ak prihlášku vypĺňajú školy na podnet žiakov.
Ako ale bude vyzerať konkrétne prevedenie? Hlavným nosičom posolstva je web. Našich ambasádorov na ňom uvedieme ako profesorov Vysokej školy internetu. Každý z nich predstaví niektorú z aktuálnych tém, ktoré sa týkajú tém ako nacionalizmus, konšpiračné téorie a podobne.
Jednotlivé „lekcie“ budeme pridávať postupne s 2 týždňovým odstupom v celkom trvaní kampane 2 mesiace. Pre získavanie návštev a budovanie povedonia navrhujeme využívať rozličné nástroje a kreatívy, ktoré súvisia s danou témou. Napríklad banner cez Strossle s konšpiračným headlinom. V návrhu myslíme aj na spolupráce s portálmi ako Emefka, ktoré navštevujú najmä mladí.
Internet je miestom mladých a ak ich chceme zasiahnuť našim posolstvom, musíme komunikovať práve tu. Inovatívnosť z hľadiska PR vidíme práve v prepojení s onlinom a možnosťami, ktoré nám ponúka a preto sme sa rozhodli ísť touto cestou.
Zoznam príspevkov
BER ČO CHCEŠ |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: PR kampaň je zameraná na štartujúci projekt O2 Roadshow, ktorá nesie hlavný message. Ber čo chceš, ale musíš preto niečo spraviť. Presne ako ambasádori si išli za svojim, tak aj cieľový konzument si pôjde za svojim, no ako to býva v živote, ani v tomto to nebude mať jednoduché.
Vlastnou cestou |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Mnohí stredoškoláci sa potrebujú mimo tradičného vyučovania s niekým porozprávať o tom, ako sa nenechať odradiť predsudkami a prekážkami v živote a ísť vlastnou cestou. I keď majú záľuby a sny, pri výbere budúceho povolania sú skeptickí a chýba im sebadôvera. Volia preto často „ľahšiu“ cestu, ktorá ich ale vnútorne nenapĺňa. V našom návrhu ukazujeme ambasádorov O2 Roadshow (Laciho Strika, Strapa, Tomiho KID-a a Janku Travelhackerku) v bežných zamestnaniach, ktoré by dnes možno vykonávali, keby nešli za svojím snom. Silným kontrastom medzi jednotlivými povolaniami ukazujeme, že za úspechom je tvrdá drina a žiakov tak motivujeme, aby do O2 Roadshow zapojili svoju školu. Získajú totiž jedinečnú možnosť stretnúť sa s ambasádormi, ktorí im poradia ako uspieť v tom, čo ich baví. V rámci návrhu využívame online kanály Facebook, Instagram a YouTube, prostredníctvom ktorých komunikujeme hlavné posolstvo našej kreatívnej idei „Vlastnou cestou“ – je tu niekto, kto žiakom povie, ako ísť za svojim snom, nenechať sa odradiť a uspieť v tom.
#StastnaBodka |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: #StastnaBodka je PR koncept navrhnutý pre spoločnosť O2 Slovakia a CSR projekt O2 Roadshow: “Moja story, tvoja story”. Cieľom projektu je pomocou influencerov motivovať mladých ľudí vo veku 16 až 18 rokov k tomu, aby vytrvalo pracovali na svojich snoch, pretože sa im to raz vyplatí. Kreatívna idea PR konceptu pramení vo fakte, že sa influenceri – boxer Tomi KID, tanečník Laci Strike, raper Strapo a blogerka Janka Travelhackerka – podelia o svoje príbehy, ale len preto, aby inšpirovali k tomu aj svojich fanúšikov. Využívajúc komunikačné kanály ako sociálne siete (Instagram a Facebook), obľúbenú online reláciu (#TBT s Matúšom Krnčokom) či najčítanejšie mládežnícke webstránky (Refresher a Fičí) pritiahneme pozornosť cieľovej skupiny a prostredníctvom videoobsahu, v ktorom influenceri vyrozprávajú svoj príbeh, vyvoláme pocit stotožnenia sa a súznenia. Naplníme tak potrebu podpory, pochopenia, porozumenia a ochoty počúvať.
#svojoucestou |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Generácia Z nereaguje na príliš motivačné zásahy. Reagujú na autentickosť, na reálny príbeh. Áno, doslova vyrástli s mobilom v ruke, no nič to neuberá na ich túžbe o živý zážitok. Má pre nich obrovský zmysel zažiť niečo skutočné, počuť niekoho naživo, naživo sa s ním rozprávať. Prečo to tak ale cítia? Lebo si uvedomujú, že aj ten ich život sa celý deje tu, teraz naživo. A tu teraz a naživo túžia byť tým, kým skutočne sú, autentickí, zraniteľní, úprimní, ozajstní aj s názormi, ktoré možno nie sú mainstream, alebo možno aj sú no vychádzajú celé z ich srdca.
Embrace the young leader |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Komunikácia je postavená na vyzdvihovaní najmladších biznismenov, vedcov, športovcov, umelcov a všetkých, ktorí už v tak mladom veku excelujú a dokážu so sebou strhnúť aj stredoškolský kolektív. Cieľom je v spolupráci s Forbes zostaviť rebríček 18 pod 18 (lídrov Slovenska bez vodičáku).

Správnou motiváciou (ospravedlnenka, aby mohli namiesto školy makať na svojej mimoškolskej práci) prenesieme zodpovednosť za burcovanie na stredoškolských študentov a celú PR kampaň budeme napĺňat obsahom o šikovných stredoškolákoch, vďaka čomu nebude publicita a svetlo reflektorov na ambasádoroch, ale práve na tých najdôležítejších - slovenských lídroch budúcnosti.

Každý riaditeľ ocení, ak sa práve jeho žiak dostane do rebríčka 18 pod 18, pretože to pridáva na prestížnosti a mene jeho školy. Bude to krásný nový prírastok na stenu “naši úspešní aboslventi”. V čase, keď sa stredné školy bijú o žiakov a berú ich aj bez prijímačok môže byť účasť ich študentov v 18 pod 18 výbornou reklamou.

Slovensko sa nesmie za lídrov hanbiť. Slovensko ich musí ukázať, chváliť, posúvať ďalej a viesť ich k práci a úspechoch. Ukážme Slovensku budúcnosť a postavme tím 18 pod 18.

Budúcnosť sa nám v roku 2040 poďakuje za to, čo môžeme urobiť teraz.

#NIKDYNEPRESTANEME
Zoznam príspevkov
Tvoj čas je teraz |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: PR stratégia k projektu O2 Roadshow: „Moja story, tvoja story”
Moja story, tvoja story |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vzbuďme záujem o zapojenie sa do projektu O2 DObrá vec u študentov tak, že sa budú môcť bližšie identifikovať s jej ambasádormi. Tí budú vystupovať ako ich rovesníci, ktorí to nemali vždy veľké, no vďaka veľkému odhodlaniu šli za svojim snom a dokázali sa presadiť. Tieto príbehy s odkazom na projekt O2 Dobrá vec zaplavia médiá a sociálne siete, aby študentom ukázali, že aj oni môžu v živote dosiahnuť veľké veci, pokiaľ si pôjdu za svojim. Prvým krokom môže byť práve inšpirujúca prednáška s ambasádormi, ktorú má možnosť ich škola vyhrať.
instaSTORY |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Generácia Z (Gen Z, iGeneration, Pivotals) – mládež pohltená informáciami topiacich sa na sociálnych sieťach. Až nato, že títo mladí nadšenci sa v spomínaných „vodách“ netopia, ale idú s prúdom. Že nám nevyhovuje ich pohľad na vec? Ich neochota riešiť problémy? Spôsob vyjadrovania sa? Že nerešpektujú autority? Vraj žijú len vo svete online? Realita je bezpredmetná?
Títo mladí ľudia sú jedineční. Nesnažme sa ich zmeniť. Skúsme ich pochopiť. Začnime myslieť na rovnakej vlne, ako oni.
Moja story, tvoja vec. |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na príkladoch známych osobností, umelcov a influencerov ukážeme, že robiť chyby je úplne v poriadku.
Napríklad notoricky známy John Snow nedokončil žiadny predmet okrem angličtiny: http://zaujimavosti.net/celebrity/15-osobnosti-ktore-mali-problemy-v-skole/
Zoznam príspevkov

3. Marketers

2 mesiace prázdnin |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Primárnou úlohou našej komunikácie je zvýšenie povedomia a záujmu ľudí, ako aj zástupcov zamestnávateľov a zamestnávateliek, o tému rovnosti odmeňovania. Viac v priložených dokumentoch.
Rovnosť v budúcnosti |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V rámci Európskeho dňa rovnosti odmeňovania sa spoločosť McCarter so značkou Body&Future pokúsi dostať túto problematiku do širšieho povedomia millenniálov prostredníctvom guerilla kampane.
Poznaj svoju hodnotu |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Spravme zo Slovenska spolu miesto, kde budeme odmeňovaní za výkon a nie pohlavie. Pri príležtosti &Equal pay day& sme vytvorili kampaň, ktorá prepája vybrané printové tituly s online médiami. V kampani symbolicky poukazujeme na množstvo práce, ktoré pokiaľ ju vykonávajú ženy, nemajú ju zaplatenú.

4. Film

Bublinári |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Tému rodové stereotypy sme sa rozhodli poňať prostredníctvom ich samotného počiatku - názorov iných ľudí. Rodičia neumožňujú svojim deťom rozhodovať sa samostatne, lebo čo by na nevhodné správanie povedali druhí. Niektoré ženy by mohli byť šikovné na mužských pracovných pozíciách, ale neskúsia ich, lebo čo by na to povedali druhí. Muži si neobujú dámske topánky, lebo čo na to druhí.
Jedno známe príslovie hovorí: “Neodsudzuj človeka, pokiaľ aspoň tri dni nechodíš v jeho topánkach.” A preto nám nezostáva nič iné, než prasknúť v sebe bublinu predsudkov, žiť život podľa seba a čo najlepšie. Veď celý život je jedna veľká bublina, a aj tá môže hocikedy prasknúť.

Rozhodli sme sa využiť dennodenné nenávistné výroky ľudí, ktoré niekedy ani nemusia vysloviť a my ich aj napriek tomu vnímame, a títo bublinári nás doslova ovplyvňujú. Avšak dôležité v živote je tieto hejty nevnímať a robiť to, čo ťa robí šťastným.

Chceme našej cieľovke dokázať, že sa to dá, preto sme zvolili pozitívny podtón krátkeho videa a využili ich obľúbené formáty, ako sú gif a boomerang.
Zoznam príspevkov
UNISEX |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rozdiely medzi pohlaviami sa vo viacerých oblastiach už úspešne podarilo odstrániť. Dôkazom sú aj rôzne produkty či činnosti, ktoré už dnes neprisudzujeme vyslovene iba mužom alebo iba ženám, pretože sú už skrátka unisex. Film zobrazuje, v čom všetkom už naša spoločnosť rovnosť pohlaví akceptuje a poukazuje na ďalšiu dôležitú oblasť, v ktorej by ju mala začať uplatňovať.
Zoznam príspevkov
50 na 50 |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Film je natočený z pohľadu bábätka, ktoré pozoruje svet a rutinný život svojej rodiny. Otec každé ráno pozrie na syna, rozlúči sa s matkou a odchádza do zamestnania. Matka ostáva doma s dieťaťom a vykonáva každodenné povinnosti. Jej deň zahŕňa množstvo bežných, ale aj mimoriadnych úloh, neraz sa stretáva s ťažkosťami, ktoré však musí zvládnuť. Stará sa o dieťa, kŕmi ho, upratuje domácnosť, vybavuje zmluvy, home-office a podobne. Matka sa stala multifunkčnou osobou rodiny a zároveň prijíma aj neočakávané výzvy života, na ktoré musí reagovať sama bez ohľadu na to, či je na ich riešenie spôsobilá alebo nie. Večer sa z práce vráti otec, opäť pozrie na syna, prikryje ho. Táto myšlienka odzrkadľuje fakt, že s bábätkom vo väčšine prípadov ostáva doma žena, pretože muž musí zabezpečiť pravidelný príjem rodiny.

Fakty:
Zo správy Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied vyplýva, že väčšina ľudí súhlasí s tým, že k finančnému zabezpečeniu rodiny majú prispievať obaja manželia alebo partneri. Napriek tomu si polovica opýtaných myslí, že zarábať peniaze má v prvom rade muž a žena sa má starať o domácnosť a rodinu. Podľa dostupných údajov Eurostatu ženy na Slovensku zarábajú približne o 23% menej ako muži. Na tieto tri fakty sa môžeme pozerať ako na istú kontroverziu. Kedže ženy v priemere zarábajú menej, logické by malo byť to, že do práce pôjde muž, ktorý teoreticky zarobí viac peňazí, je teda schopný zabezpečiť pre rodinu väčšiu istotu. Väčšina ľudí tvrdí, že do spoločnej kasy by mali prispievať obidvaja rodičia, no zároveň polovica ľudí nesúhlasí s tým, že muž má zarábať peniaze a žena sa má starať o domácnosť. Z uvedeného vyplýva, že si ľudia vytvárajú názor buď na základe asociácií, skúseností, rodinnej kultúry, prípadne na základe niektorých štatistík, v ktorých sa s rodinnými hodnotami nepočíta.

Message:
V našom filme definujeme jednu vedľajšiu a jednu hlavnú myšlienku. Prvá poukazuje na to, že sa žena musí v istých situáciách vynájsť sama. Opravuje, montuje, vykonáva teda aj prácu, ktorá je typická pre mužov. Hlavná myšlienka filmu je založená na vytvorení priestoru na zamyslenie u divákov. Napriek ich názorom a stanoviskám je tu totiž aj realita - väčšinou ženy ostávajú doma, či už s tým súhlasia alebo nie. Našim cieľom je teda vyvolať diskusiu. Myslíme si, že predpokladom pre najprirodzenejšiu a najvyváženejšiu diskusiu sú dve skupiny ľudí približne rovnakej veľkosti. Preto sme si za hlavný fakt vybrali: “Polovica opýtaných si myslí, že zarábať peniaze má v prvom rade muž a žena sa má starať o domácnosť a rodinu.” Ak polovica respondentov súhlasí a druhá nie, môžeme očakávať najviac komentárov pre a proti a predpokladajme, že ani jedna strana nepretlačí svoje argumenty. To, že vyvoláme diskusiu práve na túto tému, môže byť hnacou silou pre šírenie videa na sociálnych sieťach - shares, likes, dislikes. V podstate je jedno, ako si divák na otázku odpovie, vždy si to bude druhá strana (v našom prípade 50%) myslieť inak.

Téma filmu:
Myslíme si, že debata alebo konfrontácia na tému “stereotypy” v akomkoľvek spoločenstve alebo kontexte môže vyústiť do jedného vrcholu, ktorým je rodina a výchova dieťaťa. Môžeme sa rozprávať o rôznych typoch povolaní, kariérnom postupe, výhodách žien v pracovnom prostredí, o výplatách alebo o štatistike, po vyčerpaní všetkých argumentov a protiargumentov sa v konečnom dôsledku dostaneme k rodine ako základnej jednotke spoločnosti. Toto je podľa nás koreňom celej problematiky, pretože je nepodstatné či sa budeme snažiť presvedčiť istú cieľovú skupinu ľudí o tom, že žena môže opravovať autá alebo môže byť lídrom veľkej korporácie. Vo filme sa divák stretáva so situáciou, s ktorou sa dokáže stotožniť veľká väčšina Slovákov, obsahom videa teda nevylúčime žiadnu časť cieľovej skupiny (alebo sa snažíme toto riziko znižovať) a očakávame, že diváci video dopozerajú do konca, resp. sa marketingová informácia odkomunikuje úspešne.
Zoznam príspevkov
Život je life |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Odmalička nám vštepujú do hlavy rôzne zaužívané stereotypy, ktorými by sa mala spoločnosť riadiť. Ženy by sa mali predovšetkým starať o domácnosť a rodinu a ich povolanie by malo byť čisto ženské, pretože spoločnosť nie je zvyknutá na ,,nezvyčajné´´ kombinácie ako napríklad žena-kamionistka. Naopak, muži majú byť tvrdí a nezávislí a očakáva sa od nich, že budú zastávať typicky mužské povolania, ako napríklad policajt, manažér, traktorista a opäť, ak chcú robiť povolania, ktoré sú v spoločnosti ,,zapísané´´ ako ženské, napr. babysitter, v spoločnosti vznikne chaos.
Prostredníctvom príbehov bežných ľudí predostrieme spoločnosti, že keď uvidia jemnú ženu, nemusí byť automaticky vnímaná ako slabá a neschopná robiť ,,mužskú´´ prácu a naopak, keď uvidia poriadneho muža, nemusí byť z neho hneď automechanik. Život je life, žijeme len raz, tak nech si ho každý žije po svojom. Mileniáli, ktorí chcú prekonať, alebo už prekonali rodové stereotypy, môžu podporiť túto myšlienku hashtagmi z videa a vytvoriť svoj vlastný, motivačný obsah.
Zoznam príspevkov
Dvojité ceny |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Je všeobecne známe, že ženy zarábajú menej ako muži. Podľa posledných prieskumov uskutočnených na Slovensku je to až o 23 % pri rovnakej pracovnej pozícií. Ak je tomu skutočne tak, nemali by sme tomu prispôsobiť aj ceny?
Zoznam príspevkov
Povedz to mame |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rodové stereotypy si často neuvedomujeme. Považujeme ich za normu. Veľakrát s nimi súhlasíme bez toho, aby sme sa zamysleli nad dôsledkami. Pretože to tak vníma celá spoločnosť. Až kým nie sme konfrontovaní s tým, že ubližujú aj našim najbližším.
Zoznam príspevkov
Kto to bol? |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na rodové stereotypy poukazujeme odľahčeným spôsobom na spoločenské tabu, ktoré je blízke každému z nás. Jednoduchým vtipný twistom chceme dosiahnuť zdieľanie videa a zmenu zmýšlania mileniálov.
Zoznam príspevkov
Ako to vidíš ty? |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: 60 sekundový film zobrazujúci ako mladí ľudia majú v sebe zakorenené rodové stereotypy prostredníctvom pohľadu jedného z nich.
Do Whatever You Want |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Video znázorňuje postavu, ktorá a oddáva pre mužov typickým aktivitám, ako je kosenie záhrady, hranie počítačových hier a ďalším. Vo finále sa, ale divák dozvedá, že v skutošnosti hlavným hrdinom nieje muž, ale žena, ktorá si aj napriek všetkým stereotypom robí čo len sa jej zachce a nakoniec si dopraje odpočinok pri futbalovom zápase s pivom v ruke.

Chceme tým poukázať na skutošnosť, že múr, ktorý ženám zabraňuje vykonávať mužské činnosti a mužom naopak tie ženské, je iba v našich hlavách a jediný kto ho može rozbiť sme práve my sami. A to tým ako sa budeme pozerať na svet a ľudí okolo seba a ako budeme vnímať príslušníkov opačných pohlaví.

Je len na nás, či si pri pohľade na ženu čo kosí záhradu povieme: &Čo blbne, mala by byť v kuchyni a variť pre rodinu.&, alebo či si naopak povieme že je super, keď robí to čo má rada.
Zoznam príspevkov
Nefiltruj svoju story |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zaužívané stereotypy sa búrajú, ale častokrát sú iba nahrádzané novými. Staré škatuľky prebaľujeme do nových cool obalov.
Ako mileniáli chceme žiť vo svete, kde nie je nutné presne ohraničiť kým sme.
'Stories' ako súčasné najvplyvnejšie sociálne médium najmä pre mileniálov môže meniť náš pohľad a každý z nás môže prispieť k zmene.

Video výstup nakrútený na telefón, s využitim shutterstockov, založený (takmer) úplne na record screene.
Dve písmená |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ako to jazdíš? Jáj, žena za volantom, tak to je jasné. Ešteže nepilotujú lietadlá. Koľko žien treba na to, aby vymenili jednu žiarovku?

Na svete existuje množstvo povolaní či aktivít, v ktorých sú muži automaticky považovaní za lepších, a pritom na ne vôbec netreba hrubú silu. Prečo by sme sa teda mali cítiť menej bezpečne, ak vidíme ženu za volantom či pri oprave elektrických rozvodov? Veď jediným rozdielom, ktorý je medzi taxikárom a taxikárkou, sú predsa dve písmená.
Zoznam príspevkov
2:1 |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nerovnosti medzi mužmi a ženami možno pozorovať rôznymi spôsobmi. Premýšľali ste, napríklad, kto je častejšie terčom vtipov?
Zoznam príspevkov
Čo si to povedal?! |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rodové stereotypy sa premieňajú do každodenných viet od neznámych, známych aj najbližších. Pre niekoho nevinná poznámka môže v skutočnosti zosobňovať predsudok, s ktorým musíme stále bojovať. Vybrali sme najohrozujúcejšie z nich: otázky a vetičky, pri ktorých sa ženy takmer okamžite cítia menejcenne či diskriminovane v pracovnej, spoločenskej aj intímnej oblasti. Cieľom videa je ukázať, že by nás ani nenapadlo namieriť ich na muža, no pri žene nemáme problém ich vysloviť.

Diváci by sa mali zastaviť a uvedomiť si, čo hovoria. Pretože častokrát môžu byť úplne mimo. Čo ak by stál oproti nim namiesto ženy muž?

Video je inšpirované prekvapivým vyústením legendárneho klipu Smack my bitch up od Prodigy a close-upovými zábermi na štýl režiséra Jonathana Demma. Znepokojivá atmosféra a blízkosť autorov výrokov v obraze má podporiť pocit, že rodové stereotypy nám dýchajú na krk.

Kampaňový hešteg #cositopovedal môže byť všeobecne použitý v online prostredí. Jeho význam však vidíme najmä pri internetových diskusiách. Uplatní sa v prípadoch, kedy diskutujúci vysloví &nevinnú& vetičku, za ktorou je však len skrytý predsudok, vychádzajúci zo stereotypného myslenia.
Zoznam príspevkov
Príbeh nálepKÁRA |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Insight:
Napriek tomu, že žijeme v 21. storočí, ešte stále majú niektorí z nás pocit, že existujú čisto mužské a ženské povolania či štandardy správania. Ako raz a navždy ukázať generácii Y, že takéto zmýšľanie dávno nemá v spoločnosti miesto?

Riešenie:
Využili sme instagramový príbeh, aby sme ukázali príbeh človeka, nálepKÁRA. Ten dáva nálepky všetkým, ktorí sa vymykajú jeho stereotypným predstavám. Platí ale staré známe, nerob druhému to, čo nechceš, aby urobili tebe.

Presah:
Myšlienka má potenciál šíriť sa vďaka nálepkám aj na Facebooku a v offline.
Zoznam príspevkov
Neobmedzené príležitosti |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Film vyzdvihuje významný prínos žien aj v oblastiach, ktoré spoločnosť vníma ako výhradne mužskú doménu. Cieľom je inšpirovať mladú generáciu mileniálov, aby videli neobmedzené príležitosti pre kohokoľvek. Nezávisle na pohlaví.
Parťáci |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: My ľudia sa radi považujeme za najinteligentnejšie stvorenia na planéte. Napriek tomu aj v 21. storočí dokážeme zneistieť, keď vidíme ženu automechaničku, či muža, ktorý je učiteľom v škôlke. Aby sme poukázali na tento paradox, vytvorili sme príbeh o dvoch policajtoch. Prvý úspešne napĺňa svoju životnú misiu, a druhý nás všetkých poučí, aký môže byť život krásny, ak v ňom neexistujú predsudky.
Zoznam príspevkov
Stereotyp nie je fakt |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Stereotypy sú veľkou časťou populácie brané ako fatky. Muž je manuálne zručný. Žena patrí do kuchyne. Muž je dobrý vodca. Žena má mať deti.
Hoci to znie ako miliónmi rokov podložený, všeobecne uznávaný fakt, pravda je iná.

Vybraním dvoch výrazne protipólnych športov sme sa usilovali ukázať, aké priepastné rozdiely sa môžu objaviť medzi očakávaniami spoločnosti a skutočnými schopnosťami či túžbami jedinca.

V práci sme sa zámerne vyhli zobrazovaniu žien, pretože sme očakávali, že sa im bude venovať väčšina prihlásených prác a v rámci dosiahnutia čo najvyššej rovnosti sme chceli poukázať aj na stereotypy, s ktorými musia počas života bojovať muži.

Prečo by sme si aj my nemohli len tak zameditovať?
Zoznam príspevkov
Dont follow stereotypes |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Sociálny fenomén Murada Osmana a jeho projekt „Follow Me To“ pozná každý. A nielen pozná, ale aj kopíruje. Milióny zamilovaných párov si robia fotky a videá v rovnakej póze: žena v centre obrazu naťahuje ruku k mužovi, ktorý stojí za objektívom. Tento trend sme sa rozhodli využiť vo videu s veľmi jasným a jednoduchým posolstvom. Ženu, ktorá je v tomto projekte vždy zobrazovaná ako vizuálne príťažlivý objekt, a muž, ktorý všetku krásu zachytáva z pozície režiséra, sme vymenili. Veď prečo by sme mali nasledovať a riadiť sa týmto stereotypom?
Zoznam príspevkov
Ružové |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: O feminizme a boji proti sexizmu sa v súčasnosti veľa hovorí, no stále sa tiež hovorí, že rúž je pre dievčatá, whiskey skôr pre chlapov, bábätká pre ženy a časopisy o autách pre mužov. Rozdelenie vecí na mužské a ženské prináša absurdné tabuizovanie mnohých situácií. Pritom veci vôbec nie sú také čiernobiele.
Hey Siri |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Žijeme v dobe technológií, kedy sú stereotypy naozaj prežitok. Snažíme sa na to poukázať vo videu s nadsázkou – videu pre mileniálov.

Znázorňujeme v ňom situácie ako by nám Siri absurdne odpovedala, keby na ňu platili zastaralé stereotypy. V dnešných časoch je používanie virtuálnych asistentov pre mileniálov bežné. Je jasné, že odpoveď virtuálneho asistenta neovplyvňuje pohlavie.

Tak ako stereotypy neplatia na moderné technoógie, tak neplatia ani na modernú dobu.
Zoznam príspevkov
choose life |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na živote jednej osoby a jej rôznych rozhodnutiach ukazujeme, že iba svojim slobodným výberom môžeme búrať rodové predsudky.
Malý pravdivý dokument |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Dokument poukazuje na rodové stereotypy ktoré je možné nájsť aj v našej spoločnosti.
Zoznam príspevkov
Naša princezná |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na mileniálov sme sa nepozreli, ako na ľudí, ktorí trávia hodiny na sociálnych sieťach, ale ako na začínajúcich rodičov. Hoci si dieťa uvedomuje svoje pohlavie až v 10. roku života, rodičia v nich stereotypy chtiac alebo nechtiac budujú skôr.
Zoznam príspevkov
#somsebou |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Napriek modernej dobe ešte stále žijú rodové stereotypy. Medzi nimi sú aj tie, ktoré sa týkajú úloh muža a ženy v domácnosti. Ako dosiahnuť, by sa cieľová skupina mileniálov nielen zamyslela nad rodovými stereotypmi, ale pretavila potrebné zmeny aj do svojho vlastného života, keď ešte tak nerobí?

Na tento zastaraný prvok spoločnosti sme upozornili jednoduchým videom, ktoré vyvolá humornú odozvu, a zároveň prinúti zamyslieť sa nad vážnosťou témy. Je naozaj trápne, ak žena nevie variť alebo žehliť, ale rada opravuje veci v domácnosti? Je naopak smiešne keď muž rád upratuje alebo pečie? Nemalo by byť.

Video s chytľavým headlinom „Uhádneš čo sa stane? Počkaj si na koniec!“ sme spojili s výzvou tagovať svojich partnerov, príbuzných a kamarátov aby vyskúšali niečo nové v domácnosti, alebo zdieľali vlastný príbeh na Facebooku či Instagrame pomocou #somsebou o tom, ako rôzne majú úlohy rozdelené oni. Takto vnikne mozaika príbehov dokumentujúcich mladé domácnosti a zvyky párov a jednotlivcov na Slovensku.
Zoznam príspevkov

5. Media

Rozprávky od ruky |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Insight: Porucha sluchu je najbežnejšia porucha u novorodencov. Avšak táto porucha sa môže prejaviťaj v neskoršom veku. Pre rodičov je preto dôležité vedieť, či ich dieťa nepočúva alebo nepočuje.

Idea: Rozprávky od ruky. Vytvoríme sériu ukazovaných príbehov (adaptácia klasických detských rozprávok), ktorými ukážeme rodičom či starým rodičom, akým spôsobom môžu komunikovať so svojim dieťaťom a tak si s ním vytvoriť osobitný komunikačný štýl.

Cieľ: Cieľom je ukázať rodičom, že problémy s poruchami sluchu sa dajú riešiť vhodne
zvolenými edukačnými metódami. Chceme v nich vzbudiť nádej, že sa majú kam pohnúť a svoje myšlienky môžu s dieťaťom zdieľať rovnako hodnotne aj pomocou gestikulácie.
Hluchotu nevidno |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rodičia často vnímajú zdravie svojich detí len podľa vizuálnej stránky. Občas zabúdajú, že niektoré zdravotné defekty, ako napríklad hluchotu, nevidieť. Prostredníctvom mediálnych aktivít ponúkneme cieľovej skupine zážitok, z ktorého si odnesú dôležité informácie o téme nepočujúce dieťa.

Zoznam príspevkov
Počujeme sa? |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zadanie:
Vytvoriť efektívny a inovatívny media mix pre portál Nepočujúce dieťa, pri dodržaní hlavných cieľov, ktorými sú: rozšírenie povedomia o dôležitosti včasnej diagnostiky a intervencie, edukácia rodičov a budúcich rodičov a podporenie záujmu o tému a vybudovanie spoločenského dialógu.
Som v pohode, som nepocujucedieta.sk |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vypracovanie zadania v kategórii Media YL 2018, pre klienta Nepočujúce dieťa. Trojtýždňová kampaň využíva rôzne media channels a assety. Hlavným cieľom kampane je medziročný nárast počtu návštev u špecialistov, ktorí sa venujú sluchovým poruchám o 30%.
#MUTE |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Na jeden deň vypneme zvuk na Slovensku. Kampaň #MUTE má za úlohu sprostredkovať skúsenosť nepočujúcich pre široké masy. Nepočujúce deti sú jednou z najkrehkejších častí spoločnosti a napriek tomu im nie je venovaná dostatočná pozornosť. Chceme tak vytvoriť kampaň, ktorá vytvorí celospoločenský dialog na túto tému a zarezonuje najmä v kľúčovej cieľovej skupine – rodičov a potenciálnych rodičov.
Zoznam príspevkov
Ticho nás nezastaví |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kampaň s ideou Ticho nás nezastaví bude aktivovať cieľovú skupinu a širšiu verejnosť prostredníctvom reťazovej reakcie na hashtag #prijmivýzvu
Láska uši nepotrebuje |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Rodičia chcu mať zdravé deti. Keď zistia, že ich dieťa je nepočujúce, je to pre nich pochopiteľne šok. Vychovať nepočujúce dieťa a vyrastať bez sluchu alenie je taký problém, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Našou kampaňou chceme zbúrať bariéry a predsudky budúcich, či súčasných rodičov a aj širšej rodiny.

Kampaň navrhujeme launchovať silným a emotívnym online videom s virálnym potenciálom. Až 30% dalmatíncov sa narodí bez sluchu, pričom psíky prijímajú a rozdávajú lásku vždy - aj keď nepočujú a všetko vnímajú len zrakom. A rovnako aj nepočujúce deti. Každý úsmev a pohladenie nám vrátia desaťkrát viac.

Video je následne podporené cez sociálne siete a influencerov, ktorých oslovíme na spoluprácu bez nároku na honorár (niekoľko neziskových kampaní už prebehlo rovnako).

Na záver kampaň vyvrcholí špeciálnym eventom “Deň bez zvuku”, kedy sa téma stáva celospoločenskou a naberá spontánne PR. Presne na Medzinárodný deň nepočujúcich vyzveme nákupné centrá, relevantné veľké gastro prevádzky a všetky verejné otvorené zariadenia na to, aby vypli repráky a zapojili sa tak do Dňa bez zvuku.

Získame tak silný PR moment, ktorý zafunguje 30.9., ale následne aj v prvom októbrovom týždni, kedy sa téme budú venovať spontánne ďalšie, aj tlačené médiá.
Zoznam príspevkov
Sluch je viac ako hračky |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie, avšak mnohí uprednostnia materiálne veci pred tým čo je pre život dieťaťa skutočne dôležité. Dôležitejšie ako drahý kočík, hračky
a zariadenie izby.
V kampani preto budeme na kontrastoch ukazovať, že zdravie dieťaťa nič materiálne nenahradí.
Malými impulzami z rôznych médií budeme tento odkaz smerovať k jediným, čo môžu budúcnosť detí zmeniť.
Nebuďme hluchí k príznakom |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nebuďme hluchí k príznakom

Pri tvorbe kampane sme vychádzali z insightu, že mnoho detí s poruchou sluchu by mohlo predísť vážnejším následkom, ak by včas s prišli k lekárovi. Dôležité je, aby si rodičia všimli prvé varovné príznaky.

Náš nápad je vytvoriť hudobný videoklip, ktorý bude slúžiť ako online audiometria. Deti s poruchami sluchu nepočujú určité tóny, nerozoznávajú dobre zvuky zvierat či objektov, majú problém počuť tichšiu reč a podobne. Preto chceme vytvoriť detskú pesničku, vďaka ktorej si budú môcť rodičia otestovať reakcie detí pri rôznych zvukoch a v prípade pochybností navštíviť lekára. Preto sme sa rozhodli siahnuť po spolupráci so speváčkou a skladateľkou piesní pre deti FÍHA Tralala, ktorá je ako medzi deťmi tak aj medzi rodičmi veľmi obľúbená.

Hlavným nosičom kampane je video, ktoré bude zavesené na podstránke nepocujucedieta.sk. Video tiež budeme promovať cez Strossle a Facebook za účelom budovania povedomia. Návštevnosť webu je pre nás rovnako dôležitá a preto navrhujeme traffickové kampane cez Facebook a Google Search Network.

Do kampane plánujeme zahrnúť aj vybraných influencerov – mamičky malých detí – ktoré na svojich instagramových profiloch uverejnia post a stories. V rámci offline aktivít navrhujeme spraviť event na Medzinárodný deň nepočujúcich, na ktorom si rodičia budú môcť otestovať sluch svojich detí.
Posunkovo |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Insight:
Sluchovo postihnuté deti, ako aj ich rodičia, sú neraz izolovaní od „zdravej“ majority, ktorá má strach z inakosti. Ako prekonať bariéry, ktoré máme voči týmto rodinám?
Idea:
Posunkovo - unikátne médium, ktoré učí deti posunkovú reč bez toho, aby o tom vedeli...
Aby dieťa počúvalo hneď od narodenia |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Využívame dvozmysel slova počúvať- poslúchať a počuť.
Pretože, aby vás dieťa počúvalo, musí vás najskôr počuť.

Pre upútanie pozornosti širokej verejnosti a najväčší zásah využívame influencerov a výrobcov známych kúskov oblečenia pre všetkých. Vzniká pískacie tričko s konkrétnym textom ako symbol pre sledovanie vlastných detí či reagujú na zvuky.
#tichasprava |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pošli to ďaľej a daj svetu vedieť ako to vyzerá keď sa medzi sebou rozprávajú nepočujúci. Poztívnou cestou chceme ukázať aké je dôležité a zároveň náročné sa správne vyjadriť a byť chápaný #tichasprava
Pieseň o malých nepočúvačoch |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Deti by mali počúvať rodičov a rodičia zas deti.
Deti ale v skutočnosti počúvajú iných - napríklad také Spievankovo
a môžte si byť istí, že rodičia ich počúvajú spolu s nimi.

Ale pozor, nepočúvajú ich úplne všetky deti... Niektoré nemôžu.
A práve preto vytvoríme unikátnu pesničku v posunkovej reči,
ktorú takto budú môcť počuť naozaj všetky deti a ich rodičia.

Jedna pesnička a kampaň, ktorú ňou spustíme tak vytvorí veľa muziky na tému nepočujúce dieťa.
Sluchotest |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V našej mediálnej stratégii chceme poukázať na jedinečnosť hluku a zvuku, ktorý je výborným pomocníkom pri sledovaní vývoja sluchu dieťaťa. Navrhujeme sofistikovane ozvučiť mediálne formáty a to ich strategickým umiestnením s možnosťami presného cielenia.
Identifikovaním všadeprítomných Sluchotestov odkomunikujeme jednoduchosť možnosti sledovania reakcie bábätka na hluk či zvuk a nutnosť ich sledovania.
Idea a mediamix zohľadnujú bežné správanie cieľovej skupiny (nákupy online, prechádzky, pohyb po uliciach miest, vysoká aktivita na sociálnych sieťach a vzájomné diskusie), vďaka čomu vytvárajú vysoký potenciál pre šírenie na sociálnych sieťach.
Počujeme sa? |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Týždeň venovaný šíreniu informácií o problematike sluchovo postihnutých.
Týždeň nepočujúcich v Lidli |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Chceme zvýšiť povedomie a návštevnosť portálu nepocujucedieta.sk. netradičným spojením s (niečím, čo pozná celé Slovensko) akciovým týždňom v Lidli.

6. Design

Leto to povie za teba |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Gradienty, 80te roky, 3D, prvky gýču a minimalistické pastelové grafické kreatívy. V súčasnosti sú tieto prvky čoraz viac populárnejšie a častejšie sa zaraďujú do grafických trendov súčasnosti. A preto sme event Magio pláž zastrešili témou “Leto to povie za teba”, kde sme tieto prvky naplno využili.

Logo Magio pláž navrhujeme v 2D verzii pre tlačové materiály a v 3D verzii, ktorá by sa využívala v kampaňovej
komunikácií. Komunikáciu dopĺňajú naše gýčové prvky a logo tak pôsobí sviežo, letno a hlavne výrazne. Je to taký náš prierez letom, ktorý máme aj doslova znázornený v 3D logu. Logo sa dá využívať ako celok, ale aj rovnako oddelene, ako samostatné písmená na začiatku danej asociácie. Podobne, ako sa stretávame v niektorých knihách, kde sú graficky vyznačené prvé písmená prvého slova vo vete.

Na základe nášho claimu sme využili jednotlivé písmená MAGIO PLÁŽ a vytvorili tak minimalistické letné asociácie, ktoré začínajú daným písmenom a zároveň sa viažu k letu. More je leto. Aperol je leto. Grilovačka je leto.
Leto nám evokuje veľa výrazov a preto je možné našu vizualizáciu využívať či už v rôznych podobách s jednotlivými prvkami, ako aj v rôznych asociáciách. Celú kreativitu doplňujeme o letné prvky z 80tych rokov, ktoré sú farebné,
pôsobia fresh a hlavne letno.
Vizuálne zážitky |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Stojíte uprostred niečoho krásneho, niečoho, čo vás svojou nadčasovosťou prekvapuje, niečo s čím môžete interagovať, niečo, čo vnímate ako zážitok, ktorý vás obohacuje.
Takto si predstavujeme inštalácie na Magio pláži na najbližšie obdobie.
Inovácie vedia byť inšpirujúce nielen pre zjednodušenie si života či liečbu závažných ochorení, ale aj v umení. Vývojom sa posúvame stále bližšie ku nami ešte nedávno nepredstaviteľným možnostiam. Otvárajú sa nám dvere ku zážitkom, ktoré predbehnú niekedy aj našu vlastnú fantáziu.
Na tom sme postavili tému Magio pláže. Na spojení umenia a inovácií. Na predovšetkým vizuálnych zážitkoch. Doslova zážitkoch. Niečo, čo nám vezme dych.
Predstavme si kombináciu scénického tanca s rozšírenou realitou, predstavme si klavírny koncert so svetelnou inštaláciou, kde aplikáciou regulujeme osvetlenie, prípadne dotykom svetelných bodov. Predstavme si miesto, kde nakreslené obrázky detí ožijú do animácie.
Zvolili sme cestu moderného boldu s pestrosťou a prvkami štetca v logu. Vyberali sme letné sexy mladistvé farby. V OOH sme využili tanečnice a motion efektom sme zvýraznili pohyb. Využili sme jeden z najväčších trendov 2018, dvojitú expozíciu. Ladnosť pohybov tanečníc má vyzdvihovať umelecký vizuálny zážitok.
Dunajlepšie leto |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Magio pláž je najobľúbenejšie miesto, kam v lete v Bratislave zájsť. Najlepšie na relax, najlepšie na odviazanie sa, najlepšie na kultúru pod holým nebom. Má veľa naj. Čo ich všetky spája? Dunaj.
Na Magio pláži preto ľudia zažijú Dunajlepšie leto.
Smer pláž! | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hlavný vizuál je dizajn s charakterom a inteligenciou.
Spat do Ruzovej Buducnosti |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nasim konceptom sa priblizujeme zaujmom cielovky Magio plaze, ktora splna podmienka na rozvijatelnost, tematicku, brandingovu i na promo nosicoch. Tema neonov je vizualne zaujimava pre siroke publikum, ktore kvoli jej pestrosti pride navstivit Magio plaz nie jeden raz.

Každý si pamätá z mladosti svietiace tenisky, neónové oblečenie či iné highlighty vtedajšej doby. Ružový svet chceme priniesť späť
Voľnosť na pláži |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Logo symbolizuje voľnosť a rôznorodosť, ktorá k letu neodmysliteľne patrí. Veď práve s týmto obdobím sa spája pestrosť zábavy, podujatí, športov a rôznych iných aktivít.
Pretrepať, nemiešať a užiť si Magio pláž |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pre Magio pláž sme pripravili vizuálnu identitu, ktorá bude príjemným osviežením pre horúcu Bratislavu.
;) |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Magio pláž je miesto, ktoré rozhodne má návšetvníkovi čo ponúknuť. Ľudia si na nej užijú bohatý kultúrny program, zažijú skvelé tréningy, vychutnajú si super jedlo či neopakovateľný výhľad na mesto. Avšak aj napriek tomu, že pláž a jej program je už teraz na naozaj skvelej úrovni, stále je priestor ísť ešte ďalej a zlepšovať sa.

Témou pre tento rok preto bude pláž, z ktorej si návštevník bude môcť odniesť priam slovami neopísateľné zážitky. A taká pláž si zaslúži vizuálnu identitu, ktorá sa rovnako ako jej program, nedá opísať slovami. :)
NUDA | Slovak Telekom
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Spoľahlivé pripojenie na internet, stabilný telefonický signál alebo dostatočný počet voľných zásuviek nám dodáva pocit slobody a neobmedzených možností. Offline Leto na Magio Pláži ale sľubuje opačnú slobodu, ktorú už mnohí z nás - privalení notifikáciami a mailami - vyhľadávame. Poďte sa na Magio Pláž oslobodiť, odhoďte telefóny a povinnosti - veď predsa Offline nie je NudaPláž!
Magio pláž - komunikačná identita |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Aký bude ďalší rok?

Dizajnový. Kreatívny. Tvorivý.
Zoznam príspevkov
Uži si leto na vlne zábavy |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Magio Pláž je jedinečný event, kde to žije každé leto!
Vizuálnym štýlom nadväzujeme na úspešný minulý ročník
a posilňujeme tým branding a positioning značky.

Vznik symbolu a loga
Spájame tématiku leta a moderných technológii. Nosným prvkom je vlna 
v dominantnej magentovej farbe Slovak Telekomu, ktorá vytvára paralelu
medzi letom, vodou a na druhej strane internetovým surfovaním a svetom
moderných technológii.

Ďalším takýmto prvkom je obláčik v pozadí vlny, ktorý symbolizuje
cloudové technógie.

Všetky grafické prvky použité v logu (napr. citrón, lístky, slamky, ...) majú široké využitie v rôznych kontextoch. Príkladom môže byť vytvorenie fyzických rekvizít, ktoré budú využité vo fotokútikoch priamo na pláži, alebo aj digitálnych stickerov
pre online použitie.


Téma
Logom podporujeme atmosféru eventu – relax, hravosť a letná pohoda.
To všetko je možné zažiť na Magio pláži, pre ktorú sme zvolili tému 
Pláž letných zážitkov s podporujúcim headlinom Uži si leto na vlne zábavy.
POPUP pláž |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Základom celkového dizajnu je Pop Art, ktorý vďaka svojim charakteristickým prvkom ako bodky, kombinácia pestrých farieb a komiksové fragmenty, je ľahko aplikovateľný na rôzne plagáty, billboardy a ďalšie prvky potrebné pre vytvorenie dizajnu. Našim cieľom bolo pri každom grafickom výstupe predstaviť inú myšlienku.
Retro Magio |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Tento ročník Magio pláže sa bude niesť v téme Československé retro.
Prečo?
1. Tento rok oslavujeme 100. výročie vzniku prvej Československej republiky.
2. Je to téma srdcu blízka našej cieľovej skupine.
3. Dá sa z nej jednoducho a jednoznačne ťažiť pri všetkých aktivitách
Magio pláže.

Navrhnuté logo je inšpirované logami obľúbených socialistických letovísk.
Jeho základ tvoria symboly troch najdôležitejších súčastí Magio pláže:
Dunaj, pláž a slnko.
Som MAGIOKing |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Motivujeme návštevníkov pláže, aj tých, ktorí ju ešte nenavštívili, k fyzickej aktivite a odmeňujeme ich za to:)
Zoznam príspevkov
Pláž, okolo ktorej sa všetko točí |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ako vytvoriť nezabudnuteľný ročník Magio pláže, ktorý bude zároveň odlišný od prechádzajúcich? Stačí sa inšpirovať minulosťou a vrátiť na Tyršovo nábrežie to, čo ho zdobilo dlhé desaťročia – legendárny lunapark.

Hlavnou a neprehliadnuteľnou dominantou pláže bude ruské kolo vysvietené vo farbách spoločnosti Slovak Telekom. Vďaka nemu sa Magio pláž stane doslova neprehliadnuteľnou vo dne v noci a upúta pozornosť nielen domácich, ale aj turistov.
Magio Pláž - Na spoločnej vlne |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ústrednou témou nášho návrhu sa stala VLNA.
Vlna evokuje nie len pláž, ale aj more, dovolenku, leto, oddych a pohyb. A práve tak by sa mal návštevník Magio pláže cítiť.
Vlna sama o sebe je dynamická, neskrotná, nebezpečná aj zábavná. Našim cieľom bolo zamerať sa na bezstarostnosť a hravosť pokojných a ladných vĺn, aké môžeme sledovať aj na Dunaji.
Zoznam príspevkov

7. Digital

Dobrozber |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Množstvo ľudí vo svojich šuflíkoch schováva množstvo vecí, o ktorých možno ani nevie, že tam sú. Kampaň bude pripomienkou toho, že ich život nekončí v šuflíku. Blíži sa leto a jeseň teda obdobie keď ľudia zbierajú rôzne plodiny, ktoré pestovali. Dobrozber je sezónna kampaň, ktorá má pripomínať, že medzičasom im v šuflíku vyrástol kúsok dobra, ktorým môžu pomôcť dobrej veci vďaka spoločnosti Orange.
Zoznam príspevkov
Aj starý mobil dokáže veľké veci |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Recyklácia je často diskutovanou témou. Vývoj technológií smeruje neustále vpred a potreba výmeny mobilného zariadenia je bežnou súčasťou života mnohých (najmä, no nielen) mladých ľudí. Nový mobil je spojený s otázkou “Čo so starým mobilom?” Chceme, aby značka Orange bola prvá, na ktorú si človek spomenie pri potrebe ekologického “zbavenia sa” nepotrebného mobilu, čím sa pomôže nielen prírode, ale aj neziskovej organizácii, ktorej Orange za každý odovzdaný mobil venuje 0,50 eur. Kampaň zachováva DNA spoločnosti Orange, spája ľudí šírením informácií o možnosti recyklácie nepotrených mobilných telefónov, no zároveň je deklarovaná dynamickosť a inovatívnosť spoločnosti prostredníctvom využitých technológií.
Snake |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ľudia sa pri zábavnej hre nenútene dozvedia o zbere telefónov v Orange.
Rozprávková tehla |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kampaň Rozprávková tehla postaví Prvý detský zábavný dom zo starých telefónov. Pretože každý odovzdaný starý mobil sa stane Rozprávkou tehlou v momente, keď za ňu Orange položí reálnu tehlu na stavbu. Samotný zábavný dom bude slúžiť verejnosti.
Zoznam príspevkov
Zázračné telefóny |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Každý si dnes kupuje nové smartfóny pre ich zázračné funkcie a pritom netušia, že staré telefóny, ktoré majú doma ukryté v šuflíku dokážu napomôcť k ešte väčším zázrakom.

Cieľom kampane je vyvolať u ľudí pocit, že každý môže urobiť dobrý skutok už len tým, že odnesie svoj starý a nepotrebný telefón do Orangeu. Ten za každý jeden prispeje 50 centami neziskovým organizáciam, ako je napríklad aj zázračná Liga proti rakovine.

Starým telefónom sme preto pridelili zázračné funkcie, ktoré porovnávame s modernými funkciami súčasných TOP smartfónov. Dávame tak do kontrastu technologické zázraky a zázraky, ktoré sa dejú v podobe aktivít rôznorodých neziskových organizácií.
Aj tvoja tehla môže byť pre niekoho zlatá |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Idea je založená na úsmevnom označení starých telefónov ako &tehla& a prepojením na zlatú tehlu. Zlato symbolizuje hodnotu, ktorú recyklovaný mobil može poskytnúť tam, kde je to najpotrebnejšie.
Dajte svojmu telefónu posledné haló |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nemalé percento Slovákov má dnes doma staré alebo nefunkčné mobilné telefóny a nechce sa im mobily odnášať na zberné miesta. Pritom mnohí ani netušia, že ich správnym separovaním
spoločne s Orange-om pomôžu dobrej veci.
Preto sme sa rozhodli priblížiť súčasné “eko” aktivity Orange-u širšej verejnosti ľudským a hravým spôsobom.
Spomienky za budúcnosť |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vymeniť spomienky za budúcnosť znamená zrecyklovať starý mobil, ktorý predstavuje istú milú spomienku, no zároveň prispieť k ekologickej budúcnosti. A stať sa tak môže vďaka Spomienkomatu.
Starý dobrý mobil |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: V kampani chceme ľuďom ukázať, že aj pokazené a staré „hlúpe“ telefóny môžu byť dobré. Stačí ich len darovať a pomôcť dobrej veci.
Budúce generácie |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Naša generácia je svedkom už niekoľkej éry mobilov. Ich
neustále vylepšovanie a modernizácia sú dôsledkom
rýchleho technologického vývoja, ktorý so sebou nesie veľa
výhod. Zároveň ale každým novým mobilom vzniká nová
generácia odpadu. Nezodpovedným správaním voči prírode
však ohrozujeme prostredie na život pre generácie, ktoré
prídu po nás.
Tehly |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Staré mobily sa u nás ľudovo nazývajú aj tehly a podľa dostupných štatistík má doma takúto tehlu cca 3 000 000 Slovákov. Využijeme, že existuje skupina ľudí, ktorá by tehly celkom ocenila - bezdomovci. Tento rok sa preto Orange cielene spojí s OZ Vagus a vďaka vyzbieraným starým mobilom pomôže ľuďom bez domova získať novú strechu nad hlavou. Ako? Vďaka projektu so silným ťažiskom v online, ktorého realizáciu bude môcť ovplyvniť verejnosť svojím pričinením.
Ide mi o LOVE |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ľudia majú stále domáce zbierky telefónov, ktorých sa nevedia/nechcú zbaviť. Málokto vie, kde a ako ich vyhodiť, resp. posunúť ďalej na recykláciu, často tiež nevedia, že tým môžu prispieť na dobrú vec. A nevedia, že zber starých telefónov pre dobrú vec robí Orange.

Preto prichádza online kampaň ako na zavolanie, kampaň IDE MI O LOVE.
Kampaň, kde vyzbierame telefóny a venujeme “lóve” s láskou na dobrú vec. Zapojením známych osobností, ktoré si prídu pre staré telefóny možno aj k tebe domov či do práce, kampaň zviditeľníme, zatraktívnime a zabezpečíme super content aj v rámci sociálnych sietí.
Orange predsa spája ľudí s tým, na čom im záleží...
SOM KUS |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Nie všetko je tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Práve to - na prvý pohľad staré a nepotrebné, môže mať štýl a vie byť užitočné. Prostredníctvom kampane &SOM KUS& vyzývame ľudí vyjadriť svoj názor a spraviť dobrú vec.
Forever Young |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vek je len číslo. Dôležité sú činy. A preto aj naše staré mobily môžu byť forever young, ak im dáme možnosť činiť sa a ďalej pomáhať. V kampani nám to vysvetlia tí najpovolanejší - najstarší Slováci na sociálnych sieťach, ktorí sú tiež bezpochyby forever young.
Zoznam príspevkov
Dobré aplikácie |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Staré telefóny sa zdajú byť v dobe smartfónov prakticky nepoužiteľné. My ale verejnosti ukážeme, že aj pre tie najstaršie kúsky existujú aplikácie, vďaka ktorým poslúžia dobrému účelu.
Forever Young |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vek je len číslo. Dôležité sú činy. A preto aj naše staré mobily môžu byť forever young, ak im dáme možnosť činiť sa a ďalej pomáhať. V kampani nám to vysvetlia tí najpovolanejší - najstarší Slováci na sociálnych sieťach, ktorí sú tiež bezpochyby forever young.
Črepy prinášajú šťastie |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pracujeme s insightom, že nejde iba o staré telefóny ale aj o rozbité telefóny, ktoré dokážu tiež pomôcť (recykláciou).

Mladšia cieľová skupina mení telefóny častejšie a majú doma skôr pokazené kúsky.

Staršia cieľová skupina zase disponuje aj staršími telefónmi, ktoré napríklad pred rokmi kúpili svojim deťom.

Preto naša komunikácia potrebovala jeden komunikačný prvok, ktorý by bol spoločný a jednoducho pochopiteľný pre obe cieľové skupiny.

Toto prepojenie sme našli v slove črepy, ktoré sa viaže na poveru “Črepy prinášajú štastie”, ktorú poznajú mladí aj starší ľudia.
#dnesRECYKLUjem |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ľuďom sa nechce pre recykláciu starých mobilov chodiť priamo do predajní Orange-u. Preto recyklácia príde za nimi. Orange predstavuje #dnesRECYKLUjem - prvú donášku jedla, ktorú zaplatíš recykláciou starého mobilu.
Som darca |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zamerali sme sa na vzťah, ktorý si mnohí z nás k neživej veci, akou je mobil, dokážu vybudovať. Náš návrh ponúka riešenie, ako sa so stratou svojho kamaráta vyrovnať, no zároveň poukazuje na to, že stať sa darcom nesie v sebe pozitívnu myšlienku.
Rozíď sa |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Každého z nás zaujímajú vzťahy ľudí, ktorých poznáme. A hlavne, keď sa jedná o ROZCHODY. Práve tie nám pomôžu vytvoriť prekvapivý twist kampane.
HRA O FÓNY |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Social Media Campaign pre Orange Slovensko s cieľom rozšíriť povedomie o recyklácií mobilných telefónov & motivovať ľudí, aby staré mobily odovzdali a tak prispeli nielen k ochrane životného prostredia, ale aj na dobrú vec.
Mobilný recyklátor 3000 |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Orange ukáže prostredníctvom odkazov z budúcnosti svojim zákazníkom a ostatným používateľom mobilných telefónov postapokalyptickú budúcnosť Slovenska (a sveta), v ktorej elektroodpad a použité mobily pohltili prírodu, mestá aj obežnú dráhu Zeme. Prostredníctvom ľudí z budúcnosti nás varuje pred nebezpečenstvom hromadenia sa starých mobilov. Pomôžu nám v tom superhrdinovia – ambasádori recyklovania a zástupcovia neziskovej organizácie. Budú rozširovať povedomie o kampani a vyzývať ľudí, aby sa tiež stali záchrancami Zeme.
iCare 365 |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Zaradením iCare 356 do tradičnej ponuky mobilných telefónov Orangeu sme ukázali, ako jednoducho sa dá upriamiť pozornosť na problematiku nekonvenčným spôsobom a zároveň ako efektívne zvýšiť awareness značky ako starostlivého operátora v očiach širokej verejnosti.
Čo skrýva váš starý telefón? |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ako ukázať ľuďom, že ich staré telefóny môžu byť zrecyklované, a zároveň pomôcť dobrej veci? Vďaka rozšírenej realite. Interaktívna microsite im prezradí, aké drahé kovy obsahuje ich starý mobil, ktorým organizáciám môžu vďaka recyklovaniu v Orange pomôcť, aj to, kde sa nachádza najbližšie zberné miesto.
Premeň tehlu na re-brick |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Problém s archívnymi telefóni sme sa rozhodli vyriešiť prudko moderne - vytvorením vlastnej kryptomeny &re-brick&. Tá slúži ako odmena pre ekologicky zodpovedných ľudí a ako motivácia pre tých, ktorí sa o recykláciu telefónov doteraz nezaujímali. Zároveň vnáša na Orange svetlo odvážneho, inovatívneho a moderne zmýšľajúceho operátora a vytvára priestor pre silný PR moment tak pre tému, ako aj samotnú značku.
Posledná rozlúčka |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kampaňou Posledná rozlúčka sme sa rozhodli komunikovať možnosť prispieť na dobrú vec tak trocha iným, no o to efektívnejším spôsobom. Okrem tradičných digitálnych platform sme siahli aj po v súčasnosti populárnom Spotify.
Zoznam príspevkov
Čistím Slovensko, čistím svet |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kampaň využíva informačný web a 3 social media platformy – Facebook, Twitter a YouTube.

Web slúži ako hlavný zdroj všetkých potrebných informácii o kampani. Facebook a Twitter využívajú automatických botov pre zjednodušenie personalizovanej komunikácie s fanúšikmi. Vďaka influencerom z YouTube dostávame problematiku a riešenie do povedomia širšej verejnosti.

-
Viac info v priložených dokumentoch.
Stará láska nezhrdzavie |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Tvoj starý telefón bola sám doma v zásuvke už pridlho. Je načase ho vytiahnuť na rande.
Starý mobil nepatrí do starého železa |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Sme presvedčení, že ak hodnotovo orientovanému človeku ponúkneme správne informácie o procese a dopade, o skutočných rozmeroch recyklovania, zmení k nemu postoj. Ak na to navyše využijeme správne formáty, priamo ho motivujeme k aktivite. Naším riešením je preto cross-platformová kampaň, ktorá odkomunikuje málo známy fakt: v starých mobiloch sú zásoby vzácnych kovov, v troch inovatívnych nástrojoch mainstreamových platforiem.
Veľký letný zber |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Veríme v silu jednotlivca, ale až v komunite sa začnú prejavovať výsledky jeho činov.

Siahli sme po obraze zberu obilia, ktorý symbolizuje odjakživa stretnutie šikovných rúk. Jasná výzva preto motivuje, aby sa všetci pospájali a spoločne pozbierali to, čo prírode ubližuje.

Novodobý Veľký letný zber je výzva na vykročenie prírode v ústrety a zodpovedné správanie aj pri takých &maličkostiach&, ako sú staré, nepoužívané telefóny.

Basketfón |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Aby sme tému recyklácie urobili atraktívnejšou, pridali sme gamifikáciu a vytvorili novú športovú disciplínu - basketfón.
Zoznam príspevkov
Zídu sa? |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Vážnu tému podávame vtipnou formou, aby sme na začiatku zachytili pozornosť (o ktorú je boj v digitále) a následne informovali potrebnú informáciu.
Starý mobil, nový zmysel |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Aj napohľad nepotrebný produkt, v našom prípade starý mobilný telefón, dokáže mať tiež iné využitie ako len telefonovanie. Inými slovami „nový význam“. Keďže ide o kategóriu digitál, rozhodli sme sa využiť 3 najpopulárnejšie sociálne siete inašich zákazníkov – Facebook, Instagram a Twitter. Nami navrhnutá kampaň myslí na všetky požadované body. Posilňuje pozitívne vnímanie značky Orange ako starostlivého operátora, a to aj v oblasti CSR. Zároveň motivuje ľudí a učí ich nenásilnou formou brať väčší ohľad na životné prostredie, čo je v spoločnosti čoraz aktuálnejšou témou. Vďaka tomu pôsobí značka Orange tiež nadčasovo a inovatívne. Nepôsobí len ako operátor ponúkajúci výhodné telefónne služby, ale aj ako operátor, na ktorého dobročinné aktivity môžu byť zákazníci hrdí.
v šuplíku |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ľudia majú doma svoje staré telefóny pretože majú pocit, že ich ešte niekedy možno použijú. V skutočnosti však niekoľko rokov strávi v šuplíku.

Doba sa veľmi zmenila. Teraz máme na mobilné telefóny úplne iné nároky ako kedysi. Do starých telefónov nedáme malé sim karty, nespravíme si s nimi selfie, nespravíme s nimi super Insta “storíčka”, nepustíme si hudbu na Youtube alebo spotify, nanafotíme fotky v skvelej kvalite…

Ľuďom chceme vtipne, ale racionálne odkomunikovať, že ich starý telefón už do tejto doby nepatrí a že ho s veľkou pravdepodobnosťou už nikdy nikto nepoužije, preto ho je lepšie odniesť a zrecyklovať.

#MobilneNebo |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Odoslanie mobilu na večný pokoj nie je jednoduché. Užívatelia majú k nim vybudovaný vzťah, keďže bol s nimi dlhé obdobie. Práve preto sme vytvorili #MobilneNebo.

Koncept mobilného neba je jednoduchý. Oslovíme užívateľov personalizovanou komunikáciou - vždy používame v komunikácii model zariadenia, ktorý vlastní daný užívateľ. Vďaka tomu vieme naviazať našu komunikáciu priamo na vzťah užívateľa so zariadením.

Následne ich vzdeláme o krokoch, ktoré vykoná Orange pre životné prostredie a o možnosti podpory neziskových organizácií. Taktiež využijeme CMS na včasné oslovenie aktuálnych zákazníkov.
Zbierame železo! |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Pre klienta Orange sme vytvorili komunikačný model projektu pre zber a recykláciu starých mobilných zariadení. Celý koncept je založený na známej fiktívnej postave, ktorá v minulosti vystupovala pod hlavičkou dcérskeho operátora spoločnosti Orange.
Šuflikanti |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Množstvo ľudí skladuje staré telefóny doma v šuflíku napriek tomu, že ich pravdepodobne už nikdy nevyužije. Našou kampaňou chceme vtipnou formou poukázať na fakt, že skladovať staré telefóny doma v šuflíku je úplné zbytočné a že sa dajú využiť oveľa lepšie.
NEŠKREČKUJ, RECYKLUJ |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Neškrečkuj, recykluj je kampaň so superhrdinom škrečkom Gabom, ktorý ľuďom vtipným a kreatívnym spôsobom ukazuje, čo ešte dokážu ich staré mobily. Na troch sociálnych sieťach vyzývame ľudí, aby staré mobily neškrečkovali, ale priniesli do predajne Orange a spravili tak dobrý skútok.
Pomôž mobilinke prežiť |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ochrana životného prostredia je téma, ktorú síce ľudia registrujú, ale častokrát prehliadajú. Preto sme sa rozhodli ich motivovať pomocou príbehu a emócií. Vytvorili sme preto personifikovanú rastlinku - mobilinku.
Nevyhadzuj staré hračky |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Touto kampaňou chceme ľuďom ukázať, že staré hračky nepatria do starého železa. Zobrazujeme v nej hračku ako symbol toho, čo môže spoločnosť získať recykláciou starých telefónov. Snažíme sa upozorniť na to, že vyhadzovaním starých telefónov zároveň vyhadzujeme peniaze, ktoré mohli pomôcť neziskovým organizáciám.
Zasaď svojho deda |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Kreatívna digitálna kampaň, ktorá šíri povedomie o spoločenskej zodpovednosti Orangeu. Spojenie Orangeu a neziskovej organizácie na podporu životného prostredia, upozornuje ľudí na problém elektroodpadu a vyzýva ich, aby spoločne s Orangeom tento problém riešili.
Zmobilizujte sa! |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Tému recyklácie, ktorá je pre mnohých Slovákov nudná a nezaujímavá, sme sa rozhodli odkomunikovať pútavo (súťaž medzi regiónmi Slovenska), hravo (okrem pomoci neziskovke môžu vyhrať zákazníci aj benefit pre seba) a hlavne personalizovane (obyvateľom jednotlivých regiónov sa prihovoríme pomocou sociálnych sietí a emailov ich miestnym nárečím).

Pútavosť kampane sme sa okrem agitačného a personalizovaného claimu pre jednotlivé regióny rozhodli podporiť možno netradičným, ale zaujímavým a najmä známym vizuálnym štýlom ľudových propagandistických plagátov.
Dones svoju starú tehlu na Pohodu |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Využijeme silu a imidž najväčšieho slovenského festivalu, ktorý podporuje ekologické riešenia (triedenie a kompostovanie odpadu, solárne lampy, pódium s vlastnou solárnou elektrárňou). Využijeme silu influencer marketingu a tému recyklácia mobilných &veteránov& odkomunikujeme cez úspešných &veteránov& slovenskej hudobnej scény. Dones svoju starú tehlu na Pohodu a zaži throwback koncert Veca, Polemicu a Bez ladu a skladu tak, ako si ich môžeš pamätať z ročníkov 1997 - 2000.
Zrecykluj svoj retrofón |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Facebook, Instagram a Youtube sú najnavštevovanejšie internetové platformy z mobilných zariadení. Pomocou praktickej ukážky preto užívateľom sociálnych sietí ukážeme, že na starom telefóne, ktorý sušia už roky v zásuvke, si facebokové, instagramové posty či youtube videá už pozrú len veľmi ťažko. Lepšie urobia, ak dajú starý telefón na ekologickú recykláciu.
Aktivuj poslednú funkciu |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Ukážme ľuďom, že aj starý nefunkčný telefón ako Nokia 3310 či akýkoľvek smartfón odložený doma v skrini, má predsa len ešte jednu poslednú funkciu. Tá je prospešná nielen pre samotného používateľa, ale aj pre neziskové organizácie a životné prostredie. Človeku tak prinesie svojím spôsobom naplnenie určitej potreby vo forme dobrého pocitu z dobročinnosti.
Zoznam príspevkov
REMOBILIZÁTOR |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Remobilizujeme (recyklujeme) staré mobily, dávame im šancu urobiť niečo ďalšie, niečo dobré.

Niekedy sú to dni, inokedy roky čo staré tri-tri-desinky ležia v našich šuflíkoch, a keď ich uvidíme nostalgicky spomíname na tie smsmky kamarátom, frajerom, frajerkám, rodine. To bol ich význam a teraz ho už pre nás nemajú.

Remobilizujme staré, aby urobili niečo nové, ako keď dárca daruje orgán.
Olympiáda starých telefónov |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Prihláste váš telefón do Olympiády starých telefónov a spravte z neho legendu.
Si poklad |
Seriál: nie
Stručná charakteristika: Hlavnou myšlienkou kampane je zvýšiť povedomie o tom, že aj starý telefón môže byť vzácny. Preto sme doň umiestnili ‘poklad’ a vyzývame ľudí, aby ho našli. Poklad zároveň poukazuje na to, že hoci pre vlastníka starého telefónu, samotný telefón nemá hodnotu, pre neziskovú organizáciu, vďaka príspevku od Orange, hodnotu mať môže. Pre nich to môže byť ozajstný poklad. Slovná hračka - Si poklad zároveň motivuje ľudí, pretože im núka to, že vlastne spravia dobrú vec.